SEGRE

LA CARA DE...

Xavier Casoliva: «EUA ens va agafar com a exemple»

Alcalde de Guissona

«EUA ens va agafar com a exemple»

«EUA ens va agafar com a exemple»XAVIER SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sempre es posa Guissona com a exemple de convivència amb gairebé la meitat de veïns immigrants.

Les coses s’han fet bé. La CAG necessitava mà d’obra i va contractar persones en origen que arribaven amb feina. D’aquesta forma hi va haver un gran creixement entre els anys 2000 i 2011 que es va desenvolupar de forma ordenada. A la bona tasca de l’empresa, que mai ha fet discriminació laboral o salarial en funció de l’origen, s’hi van afegir l’ajuntament i el consell comarcal, que van contribuir a facilitar el reagrupament familiar. No és el mateix 400 catalans de 25 anys sols a Budapest, que aquests mateixos 400 catalans amb les seues famílies. Per això això de Guissona no té res a veure amb Salt, on molts immigrants han arribat sense feina. Però no tot ha sigut perfecte.

A què es refereix?

Que s’ha aconseguit la convivència, però no la integració de la primera generació. Amb els fills serà una altra cosa, segur, però la primera generació s’ha integrat poc. No hi ha hagut conflictes, però són persones que s’han concentrat en el treball per enviar ajuda a les famílies als seus països i rares vegades les veus integrades a les entitats socials i culturals de la localitat. Però, bé, el positiu és molt superior al negatiu. Els EUA van fer un estudi en el qual ens van posar com a exemple.

Els Estats Units?

No és res de nou. Va fer un estudi l’any 2012 a través del seu consolat a Espanya en el qual va posar Guissona com a model d’una localitat amb un elevat percentatge d’immigrants en el qual no hi ha radicalisme islàmic.

A Guissona hi ha pocs magrebins.

Però molts senegalesos, majoritàriament musulmans. La clau és que s’ha evitat la separació dels treballadors pel seu origen o per la seua religió.

Quin embolic, el tema de l’aigua al consell.

És un embolic que jo crec que cal solucionar dialogant, però alguns pensen que és millor judicialitzar-lo.

Superarà Guissona Cervera en habitants?

Sí, en molt pocs anys, sempre que es mantingui l’actual ritme de creixement.

No es presenta a la reelecció. Ni vostè ni Royes a Cervera.

En el meu cas ho havia anunciat. Me’n vaig content pel treball fet i sense guardar cap tipus de rancor.

tracking