SEGRE

ESPAIS NATURALS REGULACIÓ

El Govern també multarà el desembarcament de passatgers a Mont-rebei i sanciona un dron

L’autoritat pública de Transport no autoritza agafar o deixar passatgers als dos molls que hi ha a la reserva natural parcial del congost || Queixes de les empreses turístiques de la zona al perdre serveis

Una de les embarcacions a motor navegant per les aigües de Canelles.

Una de les embarcacions a motor navegant per les aigües de Canelles.AGENTS RURALS

Creat:

Actualitzat:

“No està autoritzat embarcar i desembarcar passatgers a les dos plataformes del congost de Mont-rebei que es troben dins de la reserva natural parcial de la Noguera Ribagorçana. En cas de fer-ho, les empreses s’enfronten a sancions per infringir la normativa de transport de passatgers.” Així de contundent es va mostrar el cap de la secció de Biodiversitat i Medi Natural del departament de Territori a Lleida, Xavier Marco, davant de les queixes d’algunes de les firmes que exploten turísticament les aigües de Canelles i transporten passatgers fins a l’embarcador de la Masieta, a Sant Esteve de la Sarga. Aquest any ja s’han posat les primera sancions i també s’ha multat el titular d’un dron per utilitzar-lo en un espai protegit (vegeu el desglossament).

Els empresaris denuncien que ha quedat suspès l’embarcament en aquesta àrea, de forma que es veuen afectats els seus serveis i tots els transports de senderistes amb origen o final a la plataforma de la Masieta queden anul·lats.

En aquest sentit, Marco va recordar que la protecció de la reserva és molt restrictiva. Precisament, dos dels tres embarcadors del congost són a la zona catalana i dins dels límits de la reserva i “qui els utilitzi ha de complir la normativa”, va dir Marco. No obstant, va recordar que existeix autorització amb condicionants per navegar per la làmina d’aigua, que se centren en la utilització d’un motor elèctric, baixa velocitat i embarcar i desembarcar a la plataforma de Corçà. “Durant anys s’han utilitzat aquestes plataformes sense disposar de permisos encara que Mossos d’Esquadra i Agents Rurals ja estan multant.” Així mateix, va recordar que només s’han expedit tres autoritzacions per navegar per la reserva natural de la part catalana i el marge esquerre del riu Noguera Ribagorçana. La reserva té una longitud d’11 quilòmetres des de la confluència amb el barranc de Pardina fins al Pont de Montanyana. A més, aquest enclavament, que coincideix amb el congost de Mont-rebei, és també refugi de fauna i està inclòs a l’Espai d’Interès Natural de la Serra del Montsec (PEIN). En canvi, a la part d’Osca la prohibició de navegar a motor no existeix.

En aquest cas, el dron estava sobrevolant una zona d’afluència de caiacs, per la qual cosa hi havia risc per a les persones. Agents que es trobaven efectuant un servei de paisà van albirar el vehicle aeri no tripulat i van observar com una persona el feia volar. Després d’acreditar-se com a agents rurals, van aixecar una acta de denúncia per falta d’autorització.

Multa de fins a 3.000 euros per a l’amo de l’artefacte Els Agents Rurals del departament d’Agricultura van denunciar diumenge l’amo d’un dron, que s’enfronta a una sanció de fins a 3.000 euros per sobrevolar la reserva. Es tracta de la primera acta que aixequen a Mont-rebei i de la segona en el PEIN de la serra del Montsec, segons van informar ahir els Agents Rurals, que van recordar que està prohibit “fer volar aeronaus, tripulats o no, a menys de 300 metres del terra en espais protegits sense autorització”. La sanció pot anar des dels 100 fins als 3.000 euros.

Una de les embarcacions a motor navegant per les aigües de Canelles.

Una de les embarcacions a motor navegant per les aigües de Canelles.AGENTS RURALS

tracking