SEGRE

RADIOGRAFIA COMARCALLA SEU D?URGELL

Alt Urgell. Pendents del nou CAP

Una llarga reivindicació de la capital de l’Alt Urgell que acumula mesos de retard

Viaplana (ERC), Ordeig (CxLS), Fàbrega (JxLS) i Antona (CUP), els quatre partits amb representació actualment a la Seu.

Viaplana (ERC), Ordeig (CxLS), Fàbrega (JxLS) i Antona (CUP), els quatre partits amb representació actualment a la Seu.20.224

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els partits que aconsegueixin representació a la Seu d’Urgell després de les eleccions del 26-M hauran de vetllar per la construcció del nou Centre d’Atenció Primària (CAP) de la ciutat, una de les principals reivindicacions de la ciutadania, professionals mèdics i el mateix consistori. Les obres van a càrrec de la conselleria de Salut i han de tornar a licitar-se després que l’empresa adjudicatària dels treballs retirés l’oferta econòmica presentada el 2018. Les obres, que suposen una inversió de més de 2,7 milions d’euros i havien d’haver començat el setembre de l’any passat, es van veure afectades per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució després de l’1-O. L’ajuntament (PDeCAT) ha reclamat ja en diverses ocasions a Salut que “prioritzi” la construcció de l’equipament, que considera “clau” per a la Seu i la seua àrea d’influència. També resten pendents, en aquest cas a càrrec de la Diputació, les obres d’ampliació i reforma de la Fundació Sant Hospital, adjudicades i que després de sumar dos anys de retard, havien d’haver començat al gener. La remodelació, amb una inversió de 3,9 milions d’euros, permetrà gairebé triplicar les places públiques de residència assistida que ofereix el centre mèdic, passant de 14 a 40 llits, una millora que beneficiarà de forma significativa els veïns de la comarca de l’Alt Urgell. I és que la llista d’espera actual per poder ingressar en un recurs assistencial a la comarca se situa en els dos anys.

En espera està també l’homologació del sistema d’aproximació instrumental amb GPS per a l’aeroport de la Seu. El futur de la infraestructura continua sent una incògnita després que la posada en marxa d’aquest sistema s’hagi anat allargant en el temps. L’ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros, va anunciar un nou retard el mes d’abril passat i va explicar que els primers vols amb aquest sistema arribaran a la tardor. Aeroports de Catalunya va iniciar els tràmits per a l’homologació ara fa dos anys i la taula estratègica de l’aeroport ha instat l’Estat accelerar els tràmits.

A nivell econòmic, es pot destacar la reducció a més de la meitat el deute municipal amb les entitats financeres en els últims 10 anys, que ha passat de 15,5 milions el 2008 a 8,2. El consistori haurà d’elaborar els futurs pressupostos, després de les dificultats que hi ha hagut en aquest mandat, (amb un govern del PDeCAT en minoria) per aprovar-los. Els del 2017 es van haver de prorrogar i els del 2018 es van aprovar amb l’abstenció d’ERC.

Fins a vuit candidatures opten a tenir representació en l’ajuntament la Seu. Els quatre partits amb representació durant els últims 4 anys, el PDeCAT (que és rellevat per Junts per la Seu), Compromís x la Seu, Esquerra Republicana i la CUP han presentat candidatura. A aquestes se sumen La Seu en Comú Guanyem, PP, Cs i Vox. Així mateix, a la capital de l’Alt Urgell hi haurà relleu a l’alcaldia, perquè l’actual alcalde, Albert Batalla, no opta a la reelecció després de 10 anys en el càrrec i apadrina el projecte de JxLa Seu tancant la llista del 26-M. El relleva el pediatre Jordi Fàbrega, director assistencial de la Fundació Sant Hospital i que s’estrena en l’àmbit polític. Fàbrega aspira a consolidar o incrementar els 7 edils que van obtenir el 2015, que han obligat a governar en minoria aquest mandat després que ERC decidís no donar suport a cap de les dos llistes més votades (PDeCAT i CxLS) i quedar-se a l’oposició.

tracking