SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Projecte per instal·lar la planta d'autoconsum solar més gran de Lleida a la Portella

Per subministrar electricitat a instal·lacions d’una cooperativa fructícola || Preveu més de 5.700 plaques fotovoltaiques que substituiran arbres fruiters en una superfície d’unes dos hectàrees i mitja

Imatge d’arxiu de les obres de la central solar de Talarn.

Imatge d’arxiu de les obres de la central solar de Talarn.AE3000

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte per a la planta solar més gran dedicada a l’autoconsum d’energia a les comarques de Lleida ha fet els seus primers passos al municipi de la Portella. El seu promotor, el Grup Català, ha iniciat els tràmits davant de la Generalitat per tal de desplegar més de 5.700 plaques fotovoltaiques en una extensió de més de dos hectàrees. El projecte preveu una potència d’1,2 MW i una producció elèctrica de 2.516.525 kWh a l’any, que es destinaria a subministrar energia a les cambres frigorífiques i altres instal·lacions de la cooperativa fructícola de la localitat. L’objectiu és “obtenir un estalvi a les factures de la llum”, segons consta en la memòria del projecte, actualment en informació pública. Per la seua part, fonts de l’empresa promotora van puntualitzar que es troba encara en una fase inicial.

El projecte preveu instal·lar els panells solars a menys de cent metres dels edificis que consumiran l’electricitat, a fi d’augmentar l’eficiència i reduir el cost de la línia per evacuar l’energia. El lloc triat forma part d’una finca rústica d’onze hectàrees, en una zona d’arbres fruiters. D’acord amb la memòria ambiental, hauran de ser arrancats perquè les plaques fotovoltaiques, d’1,78 metres d’altura, ocupin el seu lloc en una superfície 2,45 hectàrees.

Les instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum han proliferat en els últims anys a les comarques de Lleida, fins i tot malgrat l’impost al sol, que durant anys va gravar el subministrament de suport que els propietaris d’aquestes instal·lacions rebien de la xarxa elèctrica. La major part d’aquestes plantes són en cobertes d’edificis i tenen una superfície i potència menor que la que es planteja a la Portella. S’ha de recordar que, l’últim any, han sorgit altres iniciatives per a grans plantes solars a la capital del Segrià, Almacelles, Talarn i Anglesola. Tanmateix, totes tenen com a finalitat la venda d’energia i no l’autoconsum elèctric dels seus propietaris. Un nou marc legal estatal, més favorable a les energies renovables i a l’autoconsum, i un fort descens del preu dels panells solars són factors que impulsen aquest tipus de projectes.

El complex de biogàs d’Almenar supera el concurs de creditors La planta de biogàs d’Almenar ha superat el concurs de creditors que va iniciar fa un any amb un actiu d’onze milions i un passiu de vuit. El jutjat del mercantil de Lleida ha donat el vistiplau al conveni de creditors i l’empresa ha deixat d’estar sota la supervisió d’un administrador concursal. Aquesta resolució judicial, dictada a finals del mes de març, arriba mesos després que el grup lleidatà Griñó hagi adquirit una participació majoritària en aquesta planta, que ha passat del 15 per cent inicial al 94,4 per cent després d’adquirir la del grup Amda (antic titular de gairebé el 80 per cent de l’accionariat).

tracking