SEGRE

Els veïns de Bovera, Llardecans i la Granadella es mobilitzen contra l'incendi de Ribera d'Ebre

El foc segueix descontrolat al flanc dret, que s'apropa a les Garrigues

Bovera, a les Garrigues, envoltada de tres focus de foc

Bovera, a les Garrigues, envoltada de tres focus de focMaite Monné

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veïns dels municipis lleidatans afectats per l'incendi de Ribera d'Ebre es movilitzem per fer front al foc. L'ajuntament de Bovera ha demanat als veïns que vagin a les 15.00 hores a la plaça del poble per fer tasques de prevenció del flanc. "Que tothom vingui equipat amb aigua, eines i tots majors de 18 anys. S'ha de vindre amb tractor o cotxe", ha publicat el consistori a través de l'ebando.

També s'ha avisat els veïns que, "en prevenció que l'incendi pugui arribar al poble", ningú surti del nucli i demana voluntaris per netejar la pista de la Palma d'Ebre, així com preparar tractors i botes d'aigua en cas que es necessiti.

L'ajuntament de Llardecans també ha demanat reforços per controlar l'incendi i ha fet una crida perquè els veïns que disposin de tractors i cubes vagin a la plaça.

L'ebando de la Granadella ha comunicat: "l'ajuntament us demana que tingueu els tractors amb les botes d’aigua a punt per si convé utilitzar-les per indicació de Bombers o Agents Rurals. No aneu a les zones afectades pel foc i es recomana no fer tasques al camp durant el dia d’avui".

Maials ha fet una crida perquè que tothom qui tingui tractors amb cultivadors, cubes i ensulfatadores es concentri a la plaça Els Arbres i a les escoles.

Els Bombers de la Generalitat treballen en aquests moments amb 90 dotacions terrestres (45 vehicles d’aigua i 45 lleugeres) i 11 mitjans aeris en l’incendi forestal de la Ribera d’Ebre, que segons les darreres dades dels Agents Rurals ha afectat més de 4000 hectàrees. En les tasques d’extinció ja s’hi ha incorporat els 2 hidroavions cedits pel Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. En la dotació aèria també hi ha 1 helicòpter de comandament, 4 helicòpters bombarders i 4 avions de vigilància i atac dels Bombers de la Generalitat. En total, unes 350 persones de Bombers de la Generalitat. La Unidad Militar de Emergencias (UME) hi està treballant amb 230 efectius humans, 65 vehicles i un helicòpter.

L’incendi continua actiu. Les tasques d’extinció s’estan centrant en aquests moments en el flanc dret, que els Bombers han dividit en un parell de sectors, el nord i el sud. S’està treballant amb major intensitat en el sud, que presenta major risc d’estendre’s i on aquest matí s’han registrat algunes represes. Aquesta és una zona molt abrupta, amb molts barrancs, cosa que dificulta l’arribada dels Bombers i l’emplaçament dels vehicles d’extinció. En aquesta zona, també s’està treballant per eixamplar els camins existents, que a part de facilitar l’accés dels vehicles també ajudarien a aturar la progressió del foc.

En el flanc esquerre, els Bombers continuen treballant per ancorar el front de foc a la carretera C-12, on s’han fet cremes de gestió. Amb elles, s’ha aconseguit reduir la intensitat de les flames i, d’aquesta manera, s’ha evitat que el foc travessi la carretera i continuï progressant en aquella direcció.

Mentre l’incendi no estigui controlat, no s’aixecarà l’ordre d’evacuació dels masos que hi ha en tota la zona afectada per l’incendi. És per això, que els Bombers de la Generalitat demanen que es respecti aquesta zona d’exclusió; per una qüestió de seguretat personal de les persones i per no entorpir les tasques d’extinció. A la zona de l’incendi, la intensitat del vent ha minvat, respecte la jornada d’ahir. I tal com preveien els parts meteorològics, la temperatura ha tornat a pujar considerablement i la humitat relativa ha començat a baixar.

Segons informa el Servei Català de Trànsit, encara hi ha 5 carreteres tallades a la circulació a causa de l'incendi, entre elles la C-12 a Maials i la C-233 a Bovera.

Pel que fa a les persones evacuades, n'hi ha 53, quatre d'elles a Bovera.


Imatges de l'incendi de la Ribera d'Ebre, que afecta a diversos indrets de les Garrigues i el Segrià

Imatges de l'incendi de la Ribera d'EbreAmado Forrolla

tracking