SEGRE

Successos

Els Bombers contenen l'avanç del foc de Tarragona en el seu dia més crític

Ha afectat sobre el terreny cinc agents, dos dels quals han hagut de ser evacuats en helicòpter, encara que no estan greus

Camions de bombers a Bovera.

Els Bombers contenen l'avanç del foc de Tarragona en el seu dia més críticAMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Bombers han aconseguit aquest divendres contenir l’avanç de l’incendi de la Ribera d’Ebre el dia més crític per la calor extrema, que ha afectat sobre el terreny cinc agents, dos dels quals han hagut de ser evacuats en helicòpter, encara que no estan greus.

Segons ha informat el conseller d’Interior, Miquel Buch, malgrat que al llarg del dia el foc s’ha revifat en una vintena de focus a causa de les altes temperatures, el perímetre de l’incendi no ha avançat, de manera que l’àrea afectada s’ha mantingut en les 6.000 hectàrees assolides fins dijous.

L’inspector dels Bomberos David Borrell ha destacat que han aconseguit aguantar els rebrots provocats per la calor perquè l’incendi no creixés en la seua extensió, però ha advertit que demà la situació també serà complexa, perquè es mantindran unes situacions atmosfèriques semblants a les d’avui, amb una temperatura superior als 40 graus i una humitat relativa per sota del 13 %, la qual cosa dificulta les tasques d’extinció.

De fet, les altes temperatures han provocat al llarg del dia que es produïssin tres petits incendis, a Montmell, Rocallaura i Plans de Sió, si bé els Bombers els han pogut aturar i ja es troben en fase de control.

Un dia de temperatures extremes, cinc agents dels Bombers sobre el terreny han requerit assistència sanitària per un cop de calor, dels que dos han hagut de ser evacuats en helicòpter a l’hospital de Mora d’Ebre, on romanen ingressats en estat menys greu.

El dia havia començat a la Ribera d’Ebre amb un missatge d’alerta per part del president de la Generalitat, Quim Torra, que ha demanat que s’extremi la prudència i la prevenció, ja que aquest divendres era un dia "extrem, el més crític de l’onada de calor", i s’estan enfrontant a un incendi com no n’hi havia "des de fa molts anys".

Torra ha demanat "sentit comú" i comprensió, ja que, davant de la situació "excepcional" pel risc d’incendi i l’onada de calor, la Generalitat ha acordat prohibir la sega, la qual cosa ha provocat les protestes d’alguns agricultors, i tancar l’accés a sis parcs naturals: Montserrat, Les Gavarres, Cadiretes, Montsec, Montsant i Ports de Tortosa.

A la tarda, la Generalitat ha decidit alleugerir la prohibició de sega, ja que entre les 21.00 hores de la nit i fins les 11.00 hores del matí, quan les temperatures encara no són extremes, es permetrà l’ús de màquines recol·lectores o empaquetadores, segons ha anunciat Buch.

A més, els responsables de les explotacions ramaderes que han estat evacuades a la zona afectada per l’incendi han pogut acudir a les seues finques per alimentar els animals

Per la seua part, la ministra portaveu i d’Educació en funcions, Isabel Celaá, ha afirmat que no es pot "fer política" amb els incendis forestals a Catalunya, quan l’"Exèrcit espanyol" a través de l’UME i els serveis de la Generalitat estan treballant "de costat".

Celaá ha contestat així les declaracions d’ahir del conseller d’Interior, Miquel Buch, que va assegurar que, quan un país té un foc i s’expandeix, s’ajuda mútuament "amb els veïns", per la qual cosa, si l’incendi s’hagués produït en l’Empordà, "ho faria França, però ara estem al costat de l’Estat espanyol".

Buch ha intentat concloure la polèmica i en un acte en presència de la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha agraït el suport que la Unitat Militar d’Emergències, el ministeri d’Agricultura i els Bombers d’autonomies de la resta d’Espanya han donat a la Generalitat en la lluita contra el foc.

Paral·lelament, la jutgessa de Falset ha encarregat als Mossos d’Esquadra investigar les causes de l’incendi, sense que de moment hi hagi cap persona imputada per provocar-ho.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el jutjat de Falset ha obert diligències prèvies per aclarir les causes de l’incendi, després de rebre una informació inicial del cos d’Agents Rurals i dels mateixos Mossos d’Esquadra.

La principal hipòtesi amb què treballaven ahir els Agents Rurals és que l’incendi va començar a causa d’una gestió deficient dels fems emmagatzemats en una granja de pollastres de La Torre de l’Espanyol (Tarragona).

Per poder determinar amb exactitud les causes del foc, la jutgessa ha ordenat als Agents Rurals que li aportin tota la informació de què disposin i als Mossos d’Esquadra els ha encarregat la investigació sobre les circumstàncies en què es va iniciar i la possible autoria del mateix.

Precisament, el president de l’Audiència de Tarragona i membre de la sala de Govern del TSJC, Javier Hernández, ha anat al centre de control del dispositiu per posar-se a disposició dels comandaments en allò que puguin necessitar i expressar el seu agraïment als efectius que han lluitat contra el foc sobre el terreny.

El president de l’Audiència de Tarragona s’ha compromès a treballar amb la màxima celeritat en la gestió d’una causa en la qual es preveuen centenars d’afectats.

tracking