SEGRE

Estabilitzat el 80% del perímetre de l'incendi de la Ribera d'Ebre

Preocupen les condicions meteorològiques desfavorables

Columnes de fum al perímetre de l'incendi.

Estabilitzat el 80% del perímetre de l'incendi de la Ribera d'EbreBombers de la Generalitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Bombers donen per estabilitzat el 80% del perímetre de l’incendi que afecta la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues, però diuen estar preocupats pel 20% restant, que és el que correspon al nord del flanc dret. El cap de Bombers, David Borrell, ha explicat que les condicions són desfavorables perquè hi ha temperatures molt elevades i una humitat baixa, i que ja han hagut d’afrontar una vintena de represes. “Fins al vespre l’important serà intentar mantenir el perímetre, que és de 50 quilòmetres, i que no se’ns eixampli pel flanc dret”, ha detallat. El foc afecta unes 6.000 hectàrees, de les quals es calcula que un 20% no s’ha cremat. Les restriccions d’accés dins el perímetre i els desallotjaments es mantindran, com a mínim, fins al vespre.

El responsable dels Bombers ha assenyalat que gran part del flanc esquerre, el primer terç del flanc dret i el cap de l’incendi estan pràcticament estabilitzats, però que la banda nord del flanc dret continua activa. Durant aquest divendres s’han complert les previsions i s’han registrat fins a una vintena de reproduccions de l’incendi que s’han pogut controlar. La calor extrema, la baixa humitat i un vent que “no és molt important” suposen unes condicions desfavorables per a l’extinció.

“Ens amoïnen les properes hores i la situació serà tensa com a mínim fins a mitja tarda perquè les represes poden ser molt virulentes”, ha admès Borrell. El cap de Bombers ha destacat que un 20% d’un perímetre de 50 quilòmetres, que són els que encara es mantenen actius, són molts i preocupen, perquè l’orografia és “complicada”.

Borrell ha afegit que la situació obliga a mantenir els desallotjaments i les restriccions d’accés a l’interior del perímetre de l’incendi. En aquest sentit, l’evacuació de cases i masies aïllades es mantindrà com a mínim fins a les vuit del vespre. “Valorarem si la situació és favorable i, si les represes no són importants, podríem permetre que la gent vagi a donar menjar i beure al bestiar, com hem fet al matí”, ha detallat. No es descarta tornar a ordenar confinaments si la situació ho exigeix.

Els Bombers confien que no hi hagi cap més incendi simultani a Catalunya perquè, atesa la gravetat de la situació i les condicions climatològiques, no tindrien capacitat, segons Borrell. A l’incendi de la Ribera d’Ebre hi treballen 120 dotacions dels Bombers, entre terrestres i aèries, i uns 350 efectius humans. A més, a la resta de Catalunya s’han activat reforços especials a tots els parcs, a més dels bombers voluntaris. El cos està al 100% de capacitat de resposta.


tracking