SEGRE

ESNOTICIA

"No havia vist mai res d'igual: era una pluja de cendra i fum"

Nerviosisme extrem entre els veïns de Bovera, Maials i la Granadella, que es mobilitzen per construir tallafocs || “El que passa és un desastre”

Bosc devastat a la Ribera d’Ebre.

Bosc devastat a la Ribera d’Ebre.JAUME SELLART/EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un esfereïdor núvol de fum que creix i ho tenyeix tot d’un inusual color groc. Aquest era el paisatge que es dibuixava ahir al Baix Segre i part de les Garrigues, on alguns veïns no trobaven paraules per descriure el seu nerviosisme davant de l’incendi més gran de Catalunya dels últims vint anys.

“El camp és la meua vida i nosaltres sols no estem preparats per fer front a les flames”, va apuntar Ramon Llop, de Bovera, on ahir es va viure més intensament l’evolució del foc i prop de 60 veïns es van mobilitzar per protegir les masies que corrien més perill. “A les 6 del matí he intentat tallar les flames tirant aigua amb una pala, però el foc podia més que jo. Es cremarà tot perquè els Bombers no fan res per parar-lo i el que està passant aquí és un desastre”, va concloure emocionat.

Des de Maials, Marta Jové va dir que “estem desesperats perquè encara no sabem fins on arribaran les flames”, i va explicar que les alarmes van saltar dimecres a la tarda quan “entre el fum i la calor no es podia ni respirar. No havia vist mai res d’igual”.

En aquesta línia es van expressar Joan i Montserrat, un matrimoni de la mateixa localitat que va assegurar que “hi havia moments en què hi havia tanta cendra que semblava que havia nevat en ple mes de juny”.

Fins a 50 tractors van participar ahir en la construcció d’un tallafoc per protegir tot el perímetre del poble. “Ja no podem fer res més que esperar, però el terreny és pura pólvora pel sec que està i segurament afectarà moltes més hectàrees”, va apuntar l’agricultor Robert Mola mentre lamentava que “tinc 38 anys i mai no veuré el paisatge com estava abans. Això em produeix una immensa tristesa, no només pel perjudici econòmic que ens podria portar si continua estenent-se sense control −perdríem tota la collita i el terreny quedaria erm durant una bona colla d’anys−, sinó perquè les flames estan destruint tot l’ecosistema”.

Encara que el foc tot just s’aproximava ahir al matí al límit del terme de la Granadella, els veïns van mobilitzar totes les cisternes d’aigua davant d’una possible maniobra d’extinció. Joaquim Flix, pastor de professió, tenia clar que “he vist molts focs però com aquest, cap. Tenim l’incendi molt a prop”.

Per la seua banda, l’alcalde de Maials, David Masot, va afirmar aquesta passada matinada a TV3 que “hi ha hagut manca d’efectius, hem de ser clars. Ens hem vist una mica indefensos”, coincidint amb queixes en aquest sentit d’altres veïns de la localitat.

Els Bombers sufoquen dos incendis més a Lleida i Almenar Els Bombers de la Generalitat també van treballar ahir a la tarda en uns altres dos incendis de vegetació a les comarques de Lleida. Sis dotacions es van desplaçar fins a Almenar després de ser alertats a les 14.04 hores. El foc va calcinar rostolls a la zona coneguda com la baixada de l’Àngel. A última hora de la tarda, sis dotacions més van acudir a un incendi que es va declarar entre Lleida i Albatàrrec, entre el canal de Seròs i l’autopista AP-2. Pel que sembla, es van produir almenys tres focus simultanis per la qual cosa no es descarta que hagin estat obra d’un piròman. D’altra banda, a Catalunya hi va haver dos incendis més que van fer saltar les alarmes. A la Fatarella (Terra Alta) van treballar una desena de dotacions en un incendi que va calcinar diverses hectàrees. L’altre foc es va registrar a Campdevànol (Ripollès) i el van apagar ràpidament.

Bosc devastat a la Ribera d’Ebre.

Bosc devastat a la Ribera d’Ebre.JAUME SELLART/EFE

tracking