SEGRE

EMERGÈNCIES FOC DEVASTADOR

Torra promet ajuts després del gran incendi, amb 1.700 hectàrees arrasades a Lleida

Els Bombers de la Generalitat van donar per controlat ahir a la nit l’incendi que ha calcinat 6.000 hectàrees a la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues. Ahir també va tenir lloc una reunió del president de la Generalitat, Quim Torra, amb els alcaldes dels pobles afectats. Torra va anunciar un pla de xoc per ajudar el territori afectat.

Reunió del president Quim Torra amb els alcaldes dels municipis afectats pel foc.

Reunió del president Quim Torra amb els alcaldes dels municipis afectats pel foc.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, es va reunir ahir amb els alcaldes dels municipis afectats per l’incendi devastador de la Ribera d’Ebre, les Garrigues i el Segrià i va anunciar un “pla de xoc amb què pretenem donar una resposta conjunta de totes les administracions”. A la reunió van assistir representants de Maials, Bovera, Llardecans i la Granadella (vegeu el desglossament) i el delegat de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré. Torra va explicar que “la reunió ha servit per plantejar els pròxims passos i hem decidit que es faci una diagnosi detallada dels danys i dels perjudicis causats pel foc. Nosaltres coordinarem els departaments de la Generalitat implicats, les diputacions i el govern espanyol per donar una resposta conjunta a les peticions de territori”. Així, va convocar una reunió entre totes les parts que tindrà lloc dissabte a Flix per avançar en el pla de xoc. “Avui hem establert les bases per no perdre ni un minut per organitzar-nos, coordinar-nos i tirar endavant”, va afegir.

Per la seua part, l’alcalde de Flix, Francesc Barbero, va afirmar, com a representant dels pobles damnificats, que “aquesta setmana, al poder accedir a les zones cremades, els propietaris i afectats hauran de traslladar la imatge més fidedigna possible de l’afectació”.

Dissabte vinent tindrà lloc una reunió a Flix en la qual es valoraran els danys que ha causat

Així mateix, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, va explicar que “ara hem de gestionar la postemergència perquè el territori recuperi la normalitat. Hi ha 8 municipis afectats. La Generalitat serà al seu costat per treballar en el diagnòstic dels danys i el seu valor. Fins que no ho tinguem tot, no podrem decidir si, per exemple, cal declarar-ho o no zona catastròfica. En termes mèdics, sabrem si fa falta microcirurgia o aplicar un tractament genèric. L’objectiu és donar una resposta conjunta i ràpida”.

"Demanem celeritat en els ajuts"

L’alcalde de Maials, David Massot; l’alcalde de Bovera, Òscar Acero; l’alcaldessa de Llardecans, Carme Pinyol; i la tinenta d’alcalde de la Granadella, Atzara Noguera, van assistir a la reunió a Vinebre. Massot va explicar que “hem demanat celeritat en els ajuts i hem formulat algunes propostes, moltes de conjuntes, com la reducció de mòduls de l’IRPF i de les quotes autònoms a la Seguretat Social, plans de millora i recuperar l’ajuda de zones desfavorides, entre d’altres”.

Al seu torn, Carme Pinyol va afirmar que “volem que la valoració sigui ràpida i que es marquin protocols per demanar els ajuts”. En aquest aspecte, Massot va dir que “és important que cada agricultor faci una radiografia dels danys de les seues finques”. Per la seua part, Acero va remarcar que “no són només zones cremades, sinó també llocs en els quals les temperatures extremes han fet estralls”. A Bovera, per exemple, una proposta és crear una borsa de terres sense conrear. Atzara Noguera, de la Granadella, creu que “cal pressionar entre tots els pobles perquè es possibiliti que tots aquests boscos i els cultius tirin endavant”. Pel que fa a la possible declaració de zona catastròfica, van coincidir a dir que “la possibilitat de demanar-la és elevada”.

Arrasades unes 1.700 hectàrees a Ponent L’incendi, que es va declarar dimecres a la tarda, ha calcinat unes 6.000 hectàrees, de les quals unes 1.700 serien de les comarques del Segrià i les Garrigues, segons ha pogut saber aquest diari. El municipi lleidatà més afectat ha estat Maials, amb un miler d’hectàrees. La resta han estat a Bovera, Llardecans i la Granadella. Tanmateix, els representants municipals van explicar que agricultors lleidatans també són propietaris de finques de la Ribera d’Ebre. Del total, unes 500 hectàrees són forestals, 650 de cultius i 460 de matolls, entre d’altres.

Reunió del president Quim Torra amb els alcaldes dels municipis afectats pel foc.

Reunió del president Quim Torra amb els alcaldes dels municipis afectats pel foc.MAITE MONNÉ

tracking