SEGRE

EMERGÈNCIES BALANÇ

"El disgust és molt gran; al veure la teua finca no et veus amb ànims de tornar a començar"

Els agricultors lleidatans afectats pel gran incendi valoren els danys || Buch rebaixa a 5.050 les hectàrees calcinades, 1.045 de les quals a Maials, 433 a Llardecans, 99 a Bovera i 89 a la Granadella

Bonaventura Sabaté i Sebastià Florensa, ahir en una de les finques que les flames van arrasar.

Bonaventura Sabaté i Sebastià Florensa, ahir en una de les finques que les flames van arrasar.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Bonaventura Sabaté i Sebastià Florensa són dos agricultors de Maials amb finques que han resultat afectades pel gran incendi de la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues, que els Bombers van donar per controlat diumenge a la nit, quatre dies després de l’inici. Sabaté, de 55 anys, i Florensa, de 65, van visitar ahir les finques per primera vegada després de la tragèdia. SEGRE els va acompanyar. Al primer, el foc li ha danyat una parcel·la d’unes 5 hectàrees en què té oliveres i ametllers. “Encara no se’n pot fer una valoració, amb el pas dels dies podrem calcular els danys, però no és només el que s’ha cremat, també hi ha arbres que han mort per les altes temperatures del foc.” L’incendi també ha calcinat 25 hectàrees de dos finques d’oliveres de Sebastià Florensa. “Aquests terrenys han perdut tot el valor. S’ha de tenir en compte que són oliveres centenàries. Amb la situació actual aquesta zona no es recupera fins d’aquí a cent anys.” Tots dos afirmen que “nosaltres no volem subvencions, volem que aquesta terra es recuperi com més aviat millor”. Tanmateix, Florensa assegura que “el disgust és molt gran i quan observes com ha quedat la teua finca, no et veus amb ànims de tornar a començar”.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar diumenge passat a tots els afectats que facin una valoració dels danys registrats a les seues finques per poder començar amb el pla de xoc. Per la seua part, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va rebaixar ahir a 5.050 les hectàrees finalment calcinades. Del total, unes 1.700 són lleidatanes: 1.045 a Maials, 433 a Llardecans, 99 a Bovera i 89 a la Granadella. El foc encara no ha estat extingit.

Bonaventura Sabaté i Sebastià Florensa, ahir en una de les finques que les flames van arrasar.

Bonaventura Sabaté i Sebastià Florensa, ahir en una de les finques que les flames van arrasar.ITMAR FABREGAT

tracking