SEGRE

AIGUA REGADIUS

La sequera dispara la demanda d'aigua per a reg i obliga a extremar la gestió racional

Les comunitats intensifiquen els controls per intentar assegurar-se cabal fins al final de la temporada || Precaució per la sequera que s’arrossega des de l’hivern passat i l’actual onada de calor

L’esquelet d’un èquid a Verdú.

L’esquelet d’un èquid a Verdú.ASG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sequera que s’arrossega des de l’hivern amb escassos episodis de pluja (al febrer els pluviòmetres van marcar zero precipitacions a Lleida), la primavera càlida i l’actual onada de calor han fet prendre mesures a les comunitats de regants, que han hagut de servir tota la seua concessió i controlar dia a dia la despesa de cabals per poder arribar al final de la campanya sense problemes. Segons el president del Canal d’Urgell, Amadeu Ros, en l’actualitat baixen pel Canal Principal 34 metres cúbics per segon, una mica més que la dotació establerta de 33, encara que n’hi ha de marge fins a 37 en casos excepcionals, com ara.

Segons va explicar Ros, les altes temperatures han pujat durant aquests dies les demandes d’aigua, quan el normal a finals de juny és no arribar a superar els 30 metres cúbics per segon pel Principal. No obstant, les reserves a Rialb i Oliana són molt altes, per la qual cosa no es preveuen problemes de cara a la temporada.

El Canal d’Urgell creu que les reserves actuals d’Oliana i Rialb asseguren la temporada de reg

Per la seua banda, el canal de Pinyana també porta des de dijous passat el màxim de la seua dotació, 11,4 metres cúbics per segon. Segons va assenyalar els tècnics, s’ha extremat la vigilància ja que es preveu que, en cas de seguir la sequera i les altes temperatures, no n’hi hagi prou per atendre tota la demanda. Per aquesta raó, el control dels torns és diari per no deixar desatès cap regant. Malgrat tot, les mateixes fonts van indicar que el canal ja va portar fa un any la mateixa dotació però, en aquesta ocasió, va ser perquè es va desembassar el pantà de Santa Ana i es va prendre aquesta decisió per augmentar cabals per a les empreses i indústries de la ribera.

Pel que fa a l’Aragó i Catalunya, el president, José Luis Pérez, va assenyalar que s’ha incrementat la demanda però no es tem perquè cal prendre mesures d’urgència ja que, de moment, els pantans de Barasona i San Salvador estan plens. “Haurem de ser acurats amb el dia a dia i esgotar l’aigua que se serveix als torns per no malgastar-la ja que no hi ha neu a les muntanyes i el curs dels rius a l’agost, en cas de no registrar-se precipitacions, es quedarà sec”, va remarcar.

Per la seua banda, el president del Segarra-Garrigues, Josep Jové, va indicar que durant el mes de maig s’ha incrementat la demanda molt per sobre del que es va servir el juny de l’any passat, encara que no va mostrar preocupació ja que les reserves a la conca del Segre són suficients per a aquest any i el que ve. A l’Algerri-Balaguer també van incidir que la sequera ha augmentat la demanda d’aigua dels regants i s’haurà d’estar atent als pròxims torns.

Pel que fa al Segrià Sud, el seu president, Joan Sabaté, va indicar que s’han tingut pics de demanda d’aigua durant aquest mes que han arribat als 60.000 metres cúbics diaris. Les peticions dels pagesos també s’han incrementat al Garrigues Sud.

tracking