SEGRE

POLÍTICA ALIANCES

JxCat pacta amb independents i PSC a Alpicat en un ple amb protestes

Després de la renúncia de la regidora de Cs, Junts forma govern amb Alpicat es Mou i l’edil socialista || ERC i CUP lamenten que l’acord inclogui aquesta última

El públic va omplir la sala de plens i part dels assistents van desplegar pancartes de rebuig al pacte.

El públic va omplir la sala de plens i part dels assistents van desplegar pancartes de rebuig al pacte.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

JxCat va aconseguir assegurar-se ahir una inesperada majoria per governar a Alpicat, gràcies a un acord in extremis amb els dos independents d’Alpicat es Mou (AesM). El pacte es va presentar ahir, en el ple que va aprovar el cartipàs, després que l’edil de Cs, Cristina Latorre, renunciés a les regidories d’Economia i Dona per ordre del seu partit. Amb el suport d’AesM i la regidora socialista, Teresa Mayoral, el govern que encapçala Joan Gilart (JxCat) suma 8 dels 13 vots del ple, un més dels 7 necessaris per tenir majoria absoluta. ERC i la CUP van lamentar que aquesta aliança inclogui el PSC, un “partit del 155”, i una part del públic hi va expressar el seu rebuig amb pancartes i protestes a viva veu.

El nou govern, pactat la nit anterior, assigna regidories als dos edils d’AesM. Llorenç Besa assumirà Noves Tecnologies, Joventut i Festes, mentre que Celeste Parramon compartirà la de Cultura amb Blanca Roure (JxCat). Besa i Parramon cobraran 10.500 euros bruts a l’any per una dedicació parcial del 28% de la jornada al consistori. La mateixa retribució tindrà Mayoral com a responsable de Polítiques Socials. A JxCat, només el primer tinent d’alcalde, Antonio Tornos, rebrà 30.112 euros per una dedicació del 80%. Les retribucions van motivar crítiques (vegeu el desglossament), però la bronca va arribar al final de la sessió. Josep Cabré (CUP) va dir que governar amb el PSC és “blanquejar el 155”, els “escarcellers dels presos polítics”.

En la mateixa línia es va pronunciar ERC. La portaveu, Montserrat Molina, va criticar pactar amb socialistes malgrat que aquests “fan la vida impossible al president Torra”. Va reiterar que Junts no va voler pactar amb ERC i Gilart ho va negar. L’edil de Cs va demanar retirar un cartell de suport als presos independentistes a la mesa del ple. “Em fa mal a la vista”, va dir. I va ajustar comptes amb Besa, a qui va atribuir ofenses per l’acord fallit amb JxCat: “Qui és ara el traïdor i el venut?”, li va etzibar. “El que sigui per evitar que un personatge com Latorre governi”, va respondre ell. Besa va rebre crítiques d’ERC i CUP, que li van retreure el seu pacte després de proclamar voluntat de canvi. Aquest va assegurar que ara impulsarà canvis “des del govern”.

tracking