SEGRE

El Consell Comarcal de les Garrigues demana la retirada del projecte de Tracjusa

Donat l’elevat nivell de contaminació existent a la zona

Imatge d’arxiu de la planta de purins de Tracjusa, a Juneda.

Imatge d’arxiu de la planta de purins de Tracjusa, a Juneda.R.R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest dilluns s’ha presentat el manifest sobre el posicionament del govern del Consell Comarcal de les Garrigues en relació al projecte que promou la planta Tracjusa de Juneda per poder tractar purins a partir de la gasificació de residus. Aquest manifest ha estat aprovat per la totalitat dels assistents al Consell d’Alcaldes.

El Consell Comarcal ha demanat al Departament de Territori i Sostenibilitat la retirada del projecte de Tracjusa, donat l’elevat nivell de contaminació existent a la zona. Cal recordar que el passat 12 de juny, aquest Departament va aprovar la proposta de resolució provisional per la qual s’atorgava l’autorització mediambiental amb declaració d’impacte ambiental al projecte que promou la planta de Tracjusa, d’acord amb els informes favorables del Departament d’Agricultura i del Departament de Salut.

Des del Consell Comarcal veuen amb preocupació la situació que es pugui generar en una zona que ja en l’actualitat es veu molt saturada d’emissions per altres plantes existents. Per aquest motiu, l’ens comarcal sol·licita al Departament de Salut que tingui en compte les dades actuals d’emissions a la zona, donades les últimes captures realitzades pels mesuradors situats que estableixen que avui en dia se superen els llindars permesos i revisi els seus informes en relació al projecte de Tracjusa, tenint en compte els preceptes establerts per la Unió Europea.

Com a dada significativa, el passat 24 de juliol l’estació de mesurament de la contaminació atmosfèrica que la Generalitat té al pla del Molí de Juneda va registrar la dada més elevada de Catalunya en presència de micropartícules d’entre 2,5 i 10 micres (PM10), superant el valor límit diari de 50mg/m3 establert per llei com el de protecció de la salut humana.

Així mateix, el Consell Comarcal demana al Departament d’Agricultura que encapçali la implantació d’unes mesures de gestió de dejeccions ramaderes que ja s’apliquen en altres zones amb la mateixa singularitat, i que són mediambientalment sostenibles i respectuoses amb la salut de les persones de les àrees d’influència.

tracking