SEGRE

CIÈNCIA

Benasc reuneix 70 físics de 17 països en un congrés sobre el 'Big Bang'

La trobada va ser impulsada per professors de la Universitat de Barcelona

Benasc (Osca) reuneix 70 físics de 17 països en un congrés sobre el 'Big Bang'

Benasc (Osca) reuneix 70 físics de 17 països en un congrés sobre el 'Big Bang'EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Benasc acull aquests dies 70 físics de tot el món que participen en el congrés sobre observacions cosmològiques i aprofundir en el coneixement actual de l’Univers. L’esdeveniment, que té lloc en el Centre de Ciències 'Pedro Pascual' de Benasc i en el patronat del qual participa la Universitat de Saragossa, reuneix una sèrie d’experts internacionals perprovar d’obtenir conclusions sobre l’univers que puguin aplicar-se a un model cosmològic global. trobada ha estat promoguda per professors de la Universitat de Barcelona.

Des del 28 de juliol i fins el 9 d’agost, aquest congrés analitzarà les dades recopilades per diferents fonts sobre la radiació generada fa més de 13.000 milions d’anys en el Big Bang i l’evolució de les galàxies per poder respondre a preguntes més concretes com què és la matèria fosca o com es van generar les condicions que van donar lloc a l’explosió de l’origen del cosmos.

En aquest moment, la comprensió de l’Univers està passant un període daurat i durant aquests dies Benasc serà el centre de les discussions sobre els aspectes més innovadors com les recentment descobertes ones gravitacionals o l’expansió accelerada del cosmos generada per l’energia fosca. A aquest congrés assisteixen 70 físics de17 països diferents: Canadà, Dinamarca, França, Alemanya, Holanda, Índia, Suècia, Regne Unit, Israel, Itàlia, Noruega, Suïssa, Nova Zelanda, Polònia, Corea del Sud, Estats Units i Espanya.

Entre els mesos de juny i setembre el Centre de Ciències 'Pedro Pascual', el director gerent del qual és Manuel Asorey, catedràtic de Física Teòrica de la Universitat de Saragossa, acolliràdeu congressos internacionals amb una durada mitjana de dos setmanes.

Aquest centre ha aconseguit refermar-se com un referent científic de prestigi internacional i està dedicat a l’organització d’esdeveniments científics. De fet, el seu pla de treball no només s’ha revelat com un instrument de promoció de la investigació científica de primer nivell, en el qual participen des de Premis Nobel fins líders mundials en diferents disciplines científiques, sinó també com a important motor per a l’economia local de la localitat altaragonesa.

El centre aconsegueix un retorn econòmic del voltant de8.700 pernoctacionsanuals a la localitat, la qual cosa ajuda la reactivació econòmica de la zona.

CREACIÓ DEL CENTRE

Els professors Pedro Pascual i José Ignacio Latorre, de la Universitat de Barcelona, i Manuel Asorey, de la Universitat de Saragossa, van organitzar una reunió de Física Teòrica a l’escola d’ensenyament primari de Benasc el 1995. La seua idea era atreure científics de nivell internacional per treballar en un entorn agradable, de forma similar a l’activitat promoguda per altres centres com l’Aspen Center for Physics (Colorado).

El 1998 es va constituir el germen de la fundació del centre, amb la participació inicial de la Universitat de Saragossa. L’activitat del centre va créixer de tal manera, que el 2006 el patronat es va ampliar amb l’entrada del MEC -avui Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats- i el CSIC, moment en què es va aprovar la construcció d’un nou edifici, la titularitat del qual correspon al CSIC, mentre que el solar en el qual es troba és propietat de l’Ajuntament de Benasc.

Després de la mort del professor Pascual el 2006, el nou centre inaugurat el 2009, es va denominar, en el seu honor, Centre de Ciències de Benasc 'Pedro Pascual'.

tracking