SEGRE

PROJECTES REGADIUS

Un centenar de regants inverteixen més de 2 milions a modernitzar 522 ha de Bell-lloc

El projecte també afecta Torregrossa i els Alamús i les obres començaran el pròxim octubre || La col·lectivitat preveu donar llum verda a la petició del préstec per pagar-les a finals d’aquest mes

Un centenar de regants inverteixen més de 2 milions a modernitzar 522 ha de Bell-lloc

Un centenar de regants inverteixen més de 2 milions a modernitzar 522 ha de Bell-llocJOAN GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un centenar de regants de la col·lectivitat número 16 de Bell-lloc del Canal d’Urgell abordaran aquest mes d’octubre la modernització de 522 hectàrees més, en les quals instal·laran sistemes per degoteig i aspersió per suprimir el reg a manta. La previsió és que el pròxim dia 28 l’assemblea de partícips doni llum verda a la sol·licitud del préstec per finançar les obres, que suposaran una inversió de 2,6 milions d’euros, segons va explicar el síndic de la comunitat, Ventura Roca. La Generalitat sufragarà un milió d’euros una vegada executada l’actuació.

Aquest mig miler d’hectàrees correspon a la segona part de la primera fase de modernització del Canal d’Urgell als municipis de Bell-lloc (464 hectàrees) i Torregrossa (35,1 hectàrees), a la comarca del Pla, i els Alamús (22,9 hectàrees), aquest últim al Segrià. La primera part ja està executada en un total de 313 hectàrees i quedaria pendent la reconversió del reg en 370 hectàrees més que formarien la tercera part.

Es construirà una bassa de reg, 16 quilòmetres de canonades subterrànies i s’instal·laran 40 hidrants

Aquesta primera fase de modernització comprèn un total de 1.200 hectàrees i una inversió de 6 milions d’euros per als quals es compta amb ajuts de la conselleria d’Agricultura, va indicar Roca. Finalitzada la primera fase, encara quedaran 2.400 hectàrees més per modernitzar.

La conselleria de Territori i Sostenibilitat ja ha donat llum verda a l’informe d’impacte ambiental al considerar que l’actuació prevista no té efectes adversos al territori.

Comportarà la construcció d’una nova bassa amb una capacitat per a un total de 20.000 metres cúbics, la instal·lació dels equips de bombatge a pressió aprofitant la infraestructura construïda a la primera fase, la construcció de la xarxa de reg amb una longitud total de conduccions subterrànies de setze quilòmetres i la instal·lació de quaranta hidrants col·lectius. En l’àrea agrícola predominen els cultius extensius de farratges i cereals, així com de fruiters.

La col·lectivitat del Bell-lloc ha estat una de les primeres a abordar la renovació del reg al Canal d’Urgell (també s’han fet obres similars a Linyola). No obstant, està previst que el projecte s’integri al pla general de transformació del reg que ha posat en marxa el Canal d’Urgell, “ja que tenim la mateixa filosofia i ens complementarem”, va indicar Roca. La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, presentarà el projecte el dia 27 de setembre.

Més de 1.300 milions per superar el reg a manta en 75.135 hectàrees El pla general per a la modernització del Canal d’Urgell que es va presentar el mes passat preveu una inversió de 936 milions als quals se n’ha de sumar 369 més per equipar l’interior de la finques i implementar el reg. Afectarà 75.135 hectàrees de les quals 51.000 podran regar per gravetat. Inclou 4.300 quilòmetres de canonades i vint-i-una estacions de bombatge. El canal espera comptar amb ajuts de les administracions tant de la Generalitat, com l’Estat i la Unió Europea. A la foto superior, finques de Bell-lloc regant per aspersió ahir.

tracking