SEGRE

POLÈMICA REIVINDICACIÓ

Afectats pel foc de l'Ebre aniran en marxa lenta a Barcelona

Des de Lleida fins a la conselleria d’Agricultura, el dimecres 14 d’agost

Al voltant de 100 afectats van tallar ahir la carretera C-12 a Flix, amb pancartes i tractors durant una hora i mitja.

Al voltant de 100 afectats van tallar ahir la carretera C-12 a Flix, amb pancartes i tractors durant una hora i mitja.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els agricultors afectats pel gran incendi de la Ribera d’Ebre del mes de juny passat faran una marxa lenta des de Lleida fins al departament d’Agricultura a Barcelona per l’autovia A-2 dimecres de la setmana que ve, 14 d’agost. Critiquen que els ajuts no es donin de manera individual i es prioritzin els boscos.

Més d’un centenar de persones van tallar per segon diumenge consecutiu amb tractors i pancartes la carretera C-12 a Flix durant una hora i mitja per demanar al departament d’Agricultura que ofereixi ajuts directes a tots els agricultors que es van veure afectats per l’incendi del mes de juny passat de la Ribera d’Ebre i Ponent, que va calcinar unes 5.000 hectàrees, i en protesta per les mesures del pla de xoc que va impulsar dijous passat. “El que necessitem és que des de la conselleria es posin en contacte directament amb els propietaris i que els ofereixin uns ajuts directes, que els permetin tirar endavant les explotacions, i aquestes mesures les necessitem ja, no al setembre”, va assegurar el president de l’Asociació Agrària de Joves Agricultors (Asaja) de Lleida, Pere Roqué. Així mateix també va anunciar que els afectats pel foc efectuaran una marxa lenta amb cotxes i tractors des de Lleida fins a la conselleria d’Agricultura a la ciutat de Barcelona per l’autovia A-2 el dimecres de la setmana que ve, 14 d’agost. En la mateixa línia es va expressar l’alcalde de Bovera, Òscar Acero, que va assegurar que “està molt bé que les institucions es gastin els diners a netejar i condicionar els boscos cremats, però els agricultors de Bovera vivim de les oliveres, i és allà on haurien de posar èmfasi”. Per la seua part el tinent d’alcalde de Maials, Joan Segura, va criticar la conselleria d’Agricultura per “pensar més en els boscos que en els pagesos. Estan desprestigiant el territori d’una manera increïble i això no ho podem permetre. No pararem fins que ens donin els ajuts que ens pertoquen”.

En aquest segon tall no van participar autoritats de la comarca de Tarragona principalment afectada per l’incendi de la Ribera d’Ebre, però sí diversos agricultors afectats d’alguns municipis com la Palma d’Ebre, Flix, o la Torre de l’Espanyol, entre d’altres. El gran incendi de l’Ebre va calcinar al voltant de 1.933 hectàrees i va afectar 190 propietaris de Ponent d’explotacions agràries de Maials, Llardecans, Bovera i la Granadella, segons l’última estimació de danys delcarats.

"Volem que vinguin fins a Bovera i ens diguin quins ajuts ens donaran"

En aquest segon diumenge consecutiu de talls i protestes a la carretera C-12 per la falta d’ajuts després de l’incendi de la Ribera d’Ebre van participar diversos agricultors de diferents municipis, entre els quals hi havia alguns de Bovera (les Garrigues) que asseguraven que estan desemparats, i sense prou ajuda per mantenir a la superfície les seues explotacions.

“El que volem és que des de la conselleria d’Agricultura vingui algú, finca per finca, a quantificar els danys que s’han produït i abonin els ajuts corresponents de manera immediata”, va explicar un dels afectats, Ramon Guiu, que va perdre més de deu hectàrees d’olivera. Així mateix també asseguren que des de l’extinció del foc, estan fent-se càrrec ells mateixos amb els seus diners de les despeses que suposa netejar els camps i finques. “Un crèdit amb uns interessos baixos, per molt que sigui la Generalitat qui els pagui, no ens serveix de res, ens deixa en la mateixa situació, són els ajuts a fons perdut l’únic que pot salvar les nostres explotacions”, va sentenciar Guiu.

Concretament l’incendi va calcinar gairebé mil hectàrees al municipi de Bovera i va afectar un total de 41 propietaris. De les 1.933 hectàrees que va cremar l’incendi a Ponent, 1.187 són d’oliveres, 65 d’ametllers, 167 de bosc i 514 d’altres terrenys.

Al voltant de 100 afectats van tallar ahir la carretera C-12 a Flix, amb pancartes i tractors durant una hora i mitja.

Al voltant de 100 afectats van tallar ahir la carretera C-12 a Flix, amb pancartes i tractors durant una hora i mitja.ITMAR FABREGAT

tracking