SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Calvet insta Aragó a espantar l'ós Goiat i en prepara l'extracció

Encara la cimera del setembre en la qual analitzaran expulsar-lo del Pirineu

Gàbies del Piroslife per capturar óssos i col·locar-los un GPS.

Gàbies del Piroslife per capturar óssos i col·locar-los un GPS.MARC ORTEGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Territori, Damià Calvet, va instar ahir el govern d’Aragó que apliqui les mesures per foragitar l’ós Goiat, de la mateixa manera que s’han aplicat a Aran. Es tracta de l’ús de bales de goma o pirotècnia per intentar canviar el comportament d’aquest plantígrad abans de decidir si s’expulsa del Pirineu. Aquesta és la segona fase del protocol d’actuació d’óssos que es va aprovar l’any passat. Així mateix, Calvet va apuntar que ja s’ha contactat amb el govern d’Aragó i l’Estat per reunir-se i analitzar com es culmina aquesta fase i es passa a la tercera, l’extracció de Goiat. Aquest encontre servirà per poder analitzar l’eficàcia de les mesures i valorar si és necessària la seua expulsió. No obstant, aquesta decisió l’haurà de prendre una comissió d’experts formada pel Conselh Generau, Aragó, Navarra i els governs d’Espanya i França. A més, el conseller va demanar “més coordinació administrativa” per culminar la fase dos.

Calvet va insistir que Goiat no és un ós “agressiu ni perillós”, però sí que és un “gran depredador”. El nivell d’atacs (92 des de la seua arribada l’any 2016, que s’han saldat amb la mort de 103 animals) és “superior” al de la resta d’exemplars i això va motivar la redacció del protocol d’actuació. El conseller ja va respondre a la carta que li va enviar el govern d’Aragó, que mostrava el seu desacord amb la reintroducció d’óssos al Pirineu i amb la presència de Goiat a la comunitat veïna.

Calvet va recordar que el projecte Piroslife, liderat per Catalunya, compta amb el suport de la Unió Europea i el vistiplau de les administracions afectades com Aragó. En aquest sentit, va proposar debatre conjuntament aquesta i la resta de qüestions per assegurar la convivència amb l’ós, compartir experiències i col·laborar a tots els nivells en els dispositius previstos en el protocol.

tracking