SEGRE

MEDI AMBIENT FAUNA

La guerra dels linxs

Dos femelles d’aquesta espècie van nàixer al parc Naturlandia, a Andorra, poc més d’un mes abans que el del Pallars Sobirà || El Principat reivindica els seus exemplars com “els primers”

Les dos femelles de linx nascudes a Naturlandia, a Andorra.

Les dos femelles de linx nascudes a Naturlandia, a Andorra.NATURLANDIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Els primers linxs del Pirineu són andorrans.” Així de contundent es va mostrar ahir el director d’explotació de Naturlandia, Manuel Robles, que va explicar que el centre de fauna compta des del 23 d’abril passat amb dos femelles d’aquesta espècie, que van nàixer poc més d’un mes abans que el mascle que va nàixer al centre de fauna de MónNatura Pirineus, que va ser anunciat com el primer del Pirineu català en més d’un segle (vegeu SEGRE de dijous).

Robles reivindica els linxs de Sant Julià de Lòria com “els primers” i va assenyalar que des de fa deu dies ja es poden observar les dos femelles després d’estar durant 90 dies en observació. Per la seua part, el director de Territori i Medi Ambient de la Fundació Catalunya-La Pedrera, Miquel Rafa, va recordar que la cria que va nàixer a les Planes de Son va ser presentat com el primer linx al Pirineu català i va apuntar que en el conjunt de la serralada “hi ha hagut altres naixements en els últims anys, encara que en instal·lacions de fauna en territori català mai no s’havia produït un naixement de linx boreal, una espècie que està extingida a la zona”. Així mateix, Rafa va felicitar Naturlandia pel naixement dels dos exemplars al Principat. No obstant, Robles va assenyalar que “no volem iniciar una competició” i va apuntar que “pròximament” es posaran en contacte amb la Fundació Catalunya-La Pedrera, “per conèixer les cures que tenen envers aquests animals” en captivitat i per explorar possibles “vies de col·laboració”. “L’exemplar del Pallars Sobirà és un mascle i nosaltres tenim dos femelles”, per la qual cosa l’ajuda pot ser molt positiva, va apuntar Robles. En aquest sentit va considerar que “es tracta d’una gran notícia per als dos parcs” i que “demostra la bona feina que es realitza en tots dos territoris”.

Andorra decidirà els noms de les cries amb un concurs i al Sobirà l’elegiran els escolars

Els dos linxs nascuts al Principat d’Andorra són fills de Doraemon i Misifu, una parella d’animals que el parc té des del 2015. L’exemplar del Sobirà és fill de la femella Liu i del mascle Ui, dos linxs que van arribar al Pallars l’any 2008 des d’un centre de fauna de Galícia.

Val a recordar que la cria del Sobirà encara no té nom i seran els escolars de la comarca els qui l’elegiran, en el marc d’una campanya d’educació ambiental als centres. A Andorra també faran un concurs entre els visitants del parc per decidir els noms de les dos femelles.

Les dos femelles de linx nascudes a Naturlandia, a Andorra.

Les dos femelles de linx nascudes a Naturlandia, a Andorra.NATURLANDIA

tracking