SEGRE

Els incendis durant la sega es redueixen un 80% des del 2012

Aquesta campanya els sis focs agraris a Catalunya s'han concentrat a la Segarra, l'Urgell i la Noguera

Els bombers treballen en un incendi agrícola a Castelló de Farfanya

Els bombers treballen en un incendi agrícola a Castelló de FarfanyaBombers de la Generalitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre d'incendis que es vincula a l'activitat agrària de la sega s'ha anat reduint en els últims anys. Concretament, des que es va posar en marxa la campanya de prevenció d'incendis el 2012 -quan n'hi va haver 34- s'ha passat a sis (-82,35%). La xifra d'aquest estiu es manté estable si es compara amb la dels últims dos anys, malgrat la manca de pluges i les condicions meteorològiques adverses d'aquest estiu, en què s'ha activat fins a sis vegades el nivell 3 per alt risc d'incendi, segons ha explicat aquest dilluns el director general dels Agents Rurals, Marc Costa.

Entre el 15 de juny i el 8 d'agost s'han cremat 123,75 hectàrees de les set comarques que formaven part de la campanya (Anoia, Bages, Conca de Barberà, Noguera, Segarra, Solsonès i Urgell). Costa s'ha mostrat satisfet per les xifres del balanç de la campanya de prevenció d'incendis durant la temporada de sega d'aquest any i ha destacat que cal inscriure les xifres en una situació "anòmala" pel que fa a la precipitació dels últims sis mesos, amb una pluviometria d'entre el 50% i el 60% habituals per l'època. En algunes zones de les terres de l'Ebre, aquesta xifra arriba al 20%.

Durant la campanya s'han viscut sis situacions d'activació del nivell 3 del Pla Alfa, per alt risc d'incendi, amb episodis de forta de calor i baixes humitats i vent. En termes relatius, això ha suposat que gairebé una quarta part de la campanya s'hagi estat en una situació d'alt risc d'incendi. Pel que fa a la superfície afectada, aquest estiu s'han cremat 123,75 hectàrees, una dada que suposa un 2,22% del total d'hectàrees cremades a Catalunya, que a 4 d'agost ha estat de 5.347,17.

Dels sis episodis d'incendi, el foc que es va declarar a Talavera (Segarra) a finals de juny i que va cremar 48,46 hectàrees és el més important de la campanya i gairebé suposa la meitat del total de superfície afectada per incendis relacionats amb activitat agrícola. Els sis incendis s'han concentrat en les comarques de la Segarra, l'Urgell i la Noguera.

Segons els Agents Rurals, un dels factors que expliquen les bones xifres d'enguany també ha estat una major conscienciació per part del sector i la col·laboració dels pagesos amb la campanya així com la col·laboració de les Agrupacions de Defensa Forestal i la coordinació del Secretariat de les Federacions d'Agrupacions de Defensa Forestal.

tracking