SEGRE

ESNOTICIA

Un conductor ferit al caure-li una roca en un nou despreniment a l'N-230

La víctima va rebre l’impacte de la pedra al sortir del seu vehicle al Pont de Suert

Dispositiu d’emergències ahir pel despreniment a l’N-230 al Pont de Suert.

Dispositiu d’emergències ahir pel despreniment a l’N-230 al Pont de Suert.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conductor d’un turisme va resultar ahir ferit al veure’s sorprès per un nou despreniment de roques a l’N-230 al terme municipal del Pont de Suert en una jornada d’intenses pluges al Pirineu. L’allau va provocar el tall de la via durant més d’una hora en l’enèsim accident que es registra en aquesta perillosa carretera.

Un nou despreniment de roques va causar un ferit i va obligar a tallar ahir durant més d’una hora la circulació per l’N-230 al seu pas pel Pont de Suert, en una jornada en què es van registrar intenses pluges al Pirineu lleidatà, amb més de 100 litres per metre quadrat a Espot i Llavorsí. Els serveis d’emergències van rebre el primer avís a les 11.10 hores, després que un vehicle es veiés afectat per la caiguda de roques d’una muntanya al seu pas per aquesta localitat de l’Alta Ribargorça, al punt quilomètric 126 d’aquesta perillosa carretera. Fins al lloc dels fets es van traslladar diverses dotacions dels Bombers de la Generalitat, els Mossos d’Esquadra i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). El conductor del turisme va resultar ferit al rebre l’impacte d’una roca quan havia sortit fora del vehicle. Va ser traslladat en ambulància a l’hospital de Vielha amb pronòstic menys greu. Per dur a terme les tasques de neteja de la calçada, els Mossos van establir un pas alternatiu a la zona, per la qual cosa la carretera va quedar tallada durant poc més d’una hora, fet que va causar algunes retencions. La situació viària estava normalitzada abans de les dos del migdia.

L’N-230, que uneix Lleida amb la frontera francesa per la Val d’Aran, és una de les carreteres que registren més accidents de trànsit a les comarques lleidatanes. A finals del mes de juliol, una persona va resultar ferida greu en una col·lisió entre dos vehicles al terme municipal del Pont de Suert, fet que va obligar a tallar la carretera durant mitja hora i es van originar cues quilomètriques. Aquella mateixa setmana es van registrar altres talls a la carretera.

La carretera N-230 és, des de fa anys, una de les més perilloses de Lleida i la Franja. Durant els últims anys s’han produït nombroses protestes d’alcaldes i veïns de les poblacions amb les quals s’exigeix més seguretat. Malgrat això, els pressupostos del Govern central només hi preveuen una inversió mínima. El gener passat, una jove de 20 anys d’Alfarràs va morir en una col·lisió a Alcampell. L’any 2018, l’N-230 va registrar tres víctimes mortals en accidents de trànsit.

L’última d’una llarga sèrie d’allaus en vies de les comarques del Pirineu El despreniment de roques ahir sobre la calçada de l’N-230 al seu pas pel Pont de Suert és l’últim d’una llarga sèrie d’allaus que han afectat l’últim any i mig les carreteres del Pirineu. Va començar a la primavera de l’any 2018, durant una temporada de pluges excepcionals que va afavorir la caiguda de pedres i terra en pendents inestables i ha seguit fins ara, després de mesos de sequera només alleujats per les pluges d’ahir. Exemples recents són l’enorme allau sobre la carretera d’accés a Andorra fa dos setmanes i el que va interrompre el pas per la via municipal d’accés al congost de Mont-rebei, a Sant Esteve de la Sarga, des del 15 de juliol fins al 9 d’agost. El Govern del Principat continua treballant per assegurar el pendent una vegada normalitzat el trànsit a la carretera, mentre que una empresa contractada per l’ajuntament de Sant Esteve porta a terme despreniments controlats a prop del nucli de Moror. Entre aquesta localitat i la de Guàrdia de Tremp (Castell de Mur) va succeir l’any passat l’accident més greu, quan dos persones van morir al col·lapsar-se una balma sobre la carretera. Pel que fa a la carretera N-230, l’impacte d’una roca caiguda sobre la carretera al Pont de Suert va ferir el conductor d’un cotxe el mes de març del 2018. Els episodis d’inestabilitat geològica van portar ajuntaments a sol·licitar estudis sobre risc de despreniments a l’Institut Geològic de Catalunya a Tremp, Àger, Cava, el Pont de Suert, la Coma i la Pedra, Sant Esteve de la Sarga, Soriguera, Montferrer i Naut Aran.

tracking