SEGRE

CARRETERES SEGURETAT VIÀRIA

La desviació obligatòria dobla camions a l'AP-2 i els rebaixa un 70% a l'N-240

Foment treballa a ampliar fins a Lleida la bonificació de les Borges a Montblanc

La senyalització que obliga els camions a desviar-se per l’AP-2 entre Montblanc i les Borges.

La senyalització que obliga els camions a desviar-se per l’AP-2 entre Montblanc i les Borges.MARIONA KISKERI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La desviació obligatòria de camions de l’N-240 a l’AP-2 entre les Borges i Montblanc ha doblat el primer any d’aplicació el trànsit de vehicles pesants a l’autopista, mentre que l’ha reduït en un 70 per cent a la carretera nacional. Així es desprèn de les dades de Foment, que treballa ja per estendre-la fins a Lleida.

El doble de camions a l’AP-2 entre les Borges Blanques i Montblanc, i un 70% menys de trànsit de vehicles pesants al mateix tram de l’N-240. Aquest és el balanç de la desviació obligatòria de camions que va entrar en vigor el passat 2 de setembre amb un peatge bonificat. Aquesta mesura s’aplica a tots aquells vehicles pesants que no tinguin la destinació situada entre aquestes dos localitats. Un any després, el ministeri de Foment ja treballa a prolongar aquesta restricció de trànsit fins a Lleida.

Des del setembre del 2018 fins al juny passat hi han circulat 629.368 camions. Més de la meitat, un total de 315.590, correspon als desviats des de l’N-240. La intensitat mitjana diària (IMD) de trànsit s’ha duplicat al passar de 1.039 camions al dia a 2.048. Quant a la carretera nacional, l’IMD ha passat de 1.948 camions el juny del 2018 (abans de la desviació) a 608 al cap d’un any. Això suposa una reducció del 70 per cent.

L’ampliació de la mesura fins a Lleida té com a objectiu reduir l’alta sinistralitat de l’N-240

El ministeri de Foment va corroborar l’acord per prolongar la desviació de camions fins a Lleida i va indicar que amb la Generalitat ja porta a terme estudis de trànsit i anàlisi d’accidentalitat. L’Executiu català, per la seua part, apunta que el procés està prou avançat com per poder aprovar-lo en una sessió del Consell de Ministres a partir del setembre.

Els transportistes, que sempre s’han mostrat molt crítics amb una mesura que els representa un sobrecost de més de 400 euros mensuals per camió en concepte de peatge, reclamen ara prolongar la desviació almenys fins a Soses a canvi de suprimir el tram bonificat que va de Montblanc al Pla de Santa Maria, molt infrautilitzat (vegeu el desglossament).

Aquesta mesura té com a finalitat reduir l’alta sinistralitat de la carretera N-240 amb una trentena de víctimes mortals des de l’any 2009, i augmentar la fluïdesa del trànsit a l’espera de solucions definitives com alliberar el peatge o duplicar la calçada de la carretera.

La senyalització que obliga els camions a desviar-se per l’AP-2 entre Montblanc i les Borges.

La senyalització que obliga els camions a desviar-se per l’AP-2 entre Montblanc i les Borges.MARIONA KISKERI

tracking