SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

La població d'óssos del Pirineu creix amb almenys sis nous cadells trobats enguany

Un mínim de cinc amb les seues mares a Aran i un d’orfe a França que se sumen als 43 exemplars albirats el 2018 || A l’espera de verificar amb anàlisi de l’ADN l’existència de dos cries més a la Val

Una óssa amb les seues cries, fotografiades el mes de juny passat a Naut Aran.

Una óssa amb les seues cries, fotografiades el mes de juny passat a Naut Aran.CONSELH GENERAU D’ARAN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La població d’óssos al Pirineu ha crescut amb almenys sis nous cadells nascuts l’hivern passat. Aquest és el nombre mínim confirmat fins a la data, encara que podria augmentar fins a vuit. Anàlisis genètiques de pèls i excrements s’hauran d’acarar amb les dades obtingudes a través d’albiraments d’aquest estiu. Aquests nous exemplars se sumen als 43 óssos que es van albirar al llarg del 2018. L’últim any, les protestes dels ramaders de muntanya han crescut arran dels atacs del mascle Goiat a ramats i de la reintroducció per part de França de dos noves femelles eslovenes al Pirineu occidental (vegeu les claus).

La major part dels nous cadells d’ós del Pirineu s’han detectat aquest estiu a la Val d’Aran. Es tracta d’una femella amb tres cries i una altra amb dos. El Conselh Generau espera l’anàlisi de l’ADN a partir de mostres de pèls i excrements per determinar si hi ha una tercera óssa amb dos cries; o bé es tracta d’una de les dos anteriors, albirada en un altre punt de la Val. Tret d’algunes excepcions, resulta molt difícil diferenciar-les només per l’aparença.

A aquests animals al Pirineu lleidatà, se’ls ha de sumar un cadell orfe trobat a França, separat de la seua mare quan encara era massa petit per valer-se per si mateix. Va ser traslladat a un centre zoològic per alimentar-lo i per ara és una incògnita si serà possible alliberar-lo a la muntanya quan creixi, o bé s’haurà habituat a la presència humana. Aquesta última circumstància faria impossible alliberar-lo davant del risc que s’atansi a nuclis habitats i obligaria a mantenir-lo en un centre zoològic. Precisament, el Conselh d’Aran projecta un recinte per acollir cries d’ós òrfenes i alimentar-les sense que vegin els cuidadors per posteriorment poder alliberar-les a la muntanya quan creixin.

tracking