SEGRE

TURISME VEHICLES

La CHE prohibeix dormir al pàrquing de caravanes de Balaguer al ser zona inundable

Rebutja que els conductors hi passin la nit i afirma que l’ajuntament no té la seua autorització per a les obres || El consistori el va condicionar sense tramitar permisos davant d’aquest ens ni l’ACA

Autocaravanes estacionades a l’àrea de serveis de Balaguer.

Autocaravanes estacionades a l’àrea de serveis de Balaguer.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ocupants de les autocaravanes no podran pernoctar al nou pàrquing de Balaguer destinat a aquests vehicles al ser en una zona inundable pròxima al riu Segre, on la normativa no permet activitats d’allotjament nocturn. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ho ha vetat de forma expressa i afegeix que l’ajuntament no té la seua autorització per a les obres en aquest pàrquing, al costat del pavelló del Molí de l’Esquerrà. Segons aquest organisme, el procés per regularitzar-les exigirà un informe favorable de l’Agència Catalana de l’Aigua. El consistori, per la seua banda, només podrà estrenar aquest espai quan hi instal·li cartells que informin sobre la prohibició de pernoctar.

La CHE ja va rebutjar el 2018 que els usuaris d’autocaravanes poguessin pernoctar en aquesta zona. Després d’un primer informe desfavorable, l’ajuntament hi va renunciar i va obtenir d’aquesta manera el vistiplau de l’organisme de conca aquest mes de setembre. La Confederació ja va advertir l’any passat que fer obres en aquest espai, que és zona de flux preferent, exigiria demanar-li autorització. Tanmateix, el consistori va començar les obres el mes de febrer passat sense haver-les sol·licitat, que van suposar una inversió de prop de 40.000 euros procedents de la taxa turística de la Generalitat.

Es va basar en una memòria elaborada pels serveis tècnics municipals que apuntava a demanar els informes de la CHE i de l’ACA únicament abans de la posada en servei de les instal·lacions.

L’ajuntament acata per ara aquesta restricció malgrat que va avançar que explorarà alternatives per poder utilitzar la zona per pernoctar tal com tenien previst des d’un principi (vegeu el desglossament).

D’altra banda, cartells als accessos de l’aparcament advertiran els usuaris sobre la prohibició de passar-hi la nit i del risc d’inundació de la zona, segons instruccions de la mateixa CHE. El regidor d’Urbanisme, Gerard Torres, va dir que l’aparcament obrirà de forma oficial tan aviat com els cartells informatius hi estiguin instal·lats. Val a assenyalar que alguns conductors ja hi estacionen autocaravanes tot i que encara no estigui inaugurat.

El nou aparcament compta amb serveis d’aigua i càrrega de llum elèctrica i té capacitat per a una cinquantena de vehicles. Aquesta iniciativa, que se suma a les d’altres municipis de Lleida com Vielha, Tàrrega, Preixana, Bovera o Cervera, pretén ser un punt de parada de les diferents rutes turístiques d’entrada i sortida al Prepirineu català, si bé en el cas de la capital de la Noguera s’ha vist limitat.

“Buscarem alternatives per aixecar aquesta restricció” El regidor d’Urbanisme de Balaguer, Gerard Torres, va defensar que el cabal del Segre està actualment molt regulat per diferents embassaments aigües amunt que dificulten inundacions i va dir que “el Segre no és el Sió al seu pas per Agramunt”, alhora temps que va lamentar que “la normativa feta per a les grans ciutats ens afecti negativament”. Torres també va anunciar que “buscarem alternatives per aixecar aquesta restricció”. Val a recordar que el decret d’inundabilitat prohibeix pernoctar en zones de flux preferent, la qual cosa ja ha impedit accions com el festival d’Escalarre o la residència de Fraga.

tracking