SEGRE

INSTITUCIONS GESTIÓ HIDRÀULICA

Pla d'usos del Conselh i CHE al costat de la Garona

Per regular instal·lacions i activitats després de la riuada del 2013

La reunió d’ahir amb els alcaldes al Conselh.

La reunió d’ahir amb els alcaldes al Conselh.C.G.A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), María Dolores Pascual, el síndic d’Aran, Paco Boya, i els alcaldes de la Val es van reunir ahir per abordar la redacció del Pla Especial Urbanístic de la Garona, que afectarà la regularització dels càmpings, les diferents intervencions que s’han efectuat des de les riuades del juny del 2013 i la coordinació entre la CHE, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i el govern aranès. És la primera visita d’un titular de la CHE en sis anys, després de l’avinguda de la Garona, i la presidenta va remarcar que “és important atesa l’especificitat de la conca de la Garona” i del territori. Per la seua part, Boya va assenyalar que és decisiu tenir un instrument per aprofitar el riu sense riscos.

Val a recordar que hi ha edificis d’alguns càmpings, a més d’altres construccions, a l’àrea de més risc de la Garona, segons els primers estudis. Aquesta situació s’haurà de regularitzar, a més d’altres activitats vinculades al curs fluvial i l’aplicació de mesures correctores. Dijous, Pascual va visitar diversos punts de la conca del riu al seu pas per Casarilh, Les o Es Bòrdes. Tant el síndic com l’alcalde de Bossòst, Amador Marqués, van reclamar solucions per evitar l’escàs cabal que circula pel curs a causa de l’explotació hidroelèctrica, per la qual cosa s’exigeix un cabal ecològic.

Boya va assenyalar que la CHE ja treballa per determinar-lo a tots els rius i que sigui obligatori a partir del 2021. També va recórrer la ribera del Valarties per comprovar l’estat de la zona després del despreniment del maig del 2018, que ja s’ha reparat. Boya va indicar que el Conselh i la Confederació han establert un protocol per agilitzar tots els tràmits relatius a l’elaboració del Pla Especial Urbanístic, en fase de redacció.

tracking