SEGRE

FAUNA GRANS DEPREDADORS

Tercer atac de l'ós Cachou a una euga a Aran en només sis dies

El síndic del Conselh incideix que l’exemplar es troba al límit del que marca el protocol per extreure’l del medi || Insisteix en la seua retirada del Pirineu amb Goiat

Les restes de l’euga devorada per l’ós Cachou a la zona de Barradòs.

Les restes de l’euga devorada per l’ós Cachou a la zona de Barradòs.CONSELH GENERAU D’ARAN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ós Cachou ha devorat una altra euga a Barradòs, a Vielha, i ja són tres els atacs a bestiar equí que corresponen a aquest ós en només sis dies, entre el 4 i el 10 de setembre, segons van assenyalar ahir fonts del Conselh Generau d’Aran. Diumenge passat es va poder constatar que va ser aquest exemplar el que va devorar una euga el passat dia 6 de setembre. L’atac no s’havia detectat fins ara i se li han pogut atribuir aquests atacs gràcies al collar de localització GPS que porta el plantígrad.

Tècnics de l’administració aranesa van examinar diumenge les restes de la femella morta i van poder demostrar que l’autor era Cachou.

Preocupa l’agressivitat d’aquest exemplar amb aquest tercer atac a bestiar equí a Vielha

El síndic d’Aran, Paco Boya, va reiterar ahir la seua preocupació per “l’agressivitat d’aquest exemplar, que amb aquest nou atac es troba al límit del que marca el protocol per extreure’l del medi”.

Va insistir en la intenció de l’administració aranesa d’aplicar a aquest exemplar mesures d’aversió similars a les que es van utilitzar mesos enrere amb Goiat per provar d’evitar noves predacions.

No obstant, van assegurar que aquestes mesures són de difícil aplicació en aquest tipus d’exemplars considerats anòmals per la seua voracitat i la seua preferència pel bestiar equí, perquè no estan habituats a la presència humana i presenten un comportament nocturn i esquiu cap a l’home. El Conselh Generau va reclamar la setmana passada retirar els óssos Goiat i Cachou del Pirineu, així com qualsevol altre exemplar considerat “conflictiu”.

La cimera prevista per avui entre Conselh, Generalitat, Govern d’Aragó i Estat sobre problemes relacionats amb els óssos, després que els atacs de Goiat a l’Aragó fossin objecte de conflictes entre l’administració aragonesa i la catalana, s’ha ajornat a causa de la gota freda al sud-est peninsular.

La Generalitat defensa complir el protocol abans de l’expulsió Precisament, el cap de setmana passat el conseller de Territori, Damià Calvet, va manifestar a Bellpuig la intenció del departament d’expulsar del Pirineu els óssos “conflictius” per atacs a bestiar, segons indica el protocol pactat amb les diferents administracions l’any passat. Va apuntar que de moment s’apliquen mesures aversives com soroll i pirotècnia per provar de corregir-li la conducta “agressiva”, i si no funciona res d’això, es passarà a la captura i expulsió del medi natural, una cosa que no s’ha donat mai fins ara. Va insistir en la necessitat de seguir el protocol perquè defensa la biodiversitat del Pirineu. Els dos primers atacs de l’ós Cachou a Aran es van produir al nucli de Mont a Vielha entre el 4 i el 10 de setembre. Generalitat i Conselh han comptabilitzat aquest any trenta-nou predacions, amb trenta-quatre animals morts i trenta-quatre ruscos destrossats.

tracking