SEGRE

La fallida de Thomas Cook té un impacte "molt important" en els seus vols d'Alguaire, segons Neilson

Per contra, la Generalitat no preveu que el tancament de la companyia britànica tingui una afectació "massiva"

Imatge d'arxiu d'un avió de Thomas Cook a la pista de l'aeroport d'Alguaire.

La fallida de Thomas Cook té un impacte "molt important" en els seus vols d'Alguaire, segons NeilsonMagdalena Altisent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La continuïtat dels vols d'esquiadors britànics a l'aeroport de Lleida-Alguaire penja d'un fil després de la fallida de la companyia Thomas Cook. I és que aquesta empresa britànica aportava un 70% dels avions al touroperador Neilson que és el qui ven els paquets turístics per portar esquiadors que majoritàriament aterren a la plataforma lleidatana per després anar a esquiar a les pistes andorranes i en menor mesura a Baqueira Beret.

Segons el portaveu a Andorra de Neilson, Ian Archer, Thomas Cook tenia "una flota d'avions" adaptada a les seves necessitats i que això els obligarà a buscar altres proveïdors. "No serà fàcil però treballarem per aconseguir-ho", ha remarcat Archer, que també ha puntualitzat que ara la prioritat que tenen és solucionar les cancel·lacions que afecten als paquets turístics de final de temporada d'estiu i en les properes setmanes començaran a treballar per la temporada d'hivern. Neilson no només porta esquiadors a Lleida-Alguaire sinó que també ho fa a França, Itàlia i Àustria.

D'altra banda, Archer ha assenyalat que estan mantenint converses amb la Generalitat per informar de com evoluciona la situació. Precisament l'1 d'agost es va anunciar la renovació de l'acord del touroperador britànic amb l'aeroport de Lleida-Alguaire per seguir portant esquiadors britànics al Pirineu la temporada d'hivern 2019-2020. Amb aquest acord, la companyia es comprometia a oferir els serveis necessaris per a la funcionalitat de la operativa de Neilson, incloent l'acord amb l'aeroport de Reus per dies amb la presència de boira intensa a Alguaire, per tal que els passatgers puguin arribar a la destinació final sigui quin sigui l'aeroport on aterrin. La previsió de Neilson era posar a la venda 10.000 paquets turístics que passarien per Lleida-Alguaire per anar a les pistes d'Andorra i també Baqueira Beret.

La Generalitat no preveu un impacte "massiu"

De la seua banda, el secretari general d'Infraestructures i Mobilitat del Govern, Isidre Gavín, no preveu que el tancament de Thomas Cook tingui un impacte "massiu" a l'aeroport de Lleida-Alguaire. "Confiem que es podrà operar i que l'impacte sigui menor", ha explicat. Tot i admetre que "no hi ha massa temps" per buscar un operador alternatiu abans que comenci la temporada d'hivern, ha opinat que Neilson té "marge" per a trobar altres empreses. Gavín ha argumentat que els britànics no són els proveïdors exclusius de l'aeroport i que és "més fàcil" fer qualsevol operació en temporada baixa.

A més, ha volgut aclarir que Thomas Cook "no és l'operador d'Alguaire" sinó que prestava un servei a l'empresa que ha firmat el contracte amb el Govern, Neilson. "El nostre client és Neilson i ens han assegurat que s'han posat a buscar serveis alternatius", ha afegit, abans d'afirmar que no té prou informació per valorar si el client de la Generalitat "feia bé o no d'operar amb Thomas Cook". Per Gavín, "encara és aviat per treure conclusions" i fer una previsió "exacta" de les conseqüències de la fallida dels britànics.

Una amenaça per a 22.000 llocs de feina arreu del món L'operador de viatges britànic Thomas Cook ha fet fallida després del fracàs de les negociacions per garantir un rescat per a l'empresa, que té 178 anys d'història. Amb el tancament de Thomas Cook, centenars de milers de turistes s'han quedat sense vols per tornar a casa o sense les vacances que ja tenien planejades, i ara hauran de ser repatriats amb altres companyies o a través de vols xàrter del govern britànic. A més, hi ha també 22.000 treballadors arreu del món que poden perdre la feina. Thomas Cook entra en liquidació després que hagi fracassat un rescat multimilionari que impulsava un dels seus principals accionistes, Fosun, un fons xinès. Fosun havia compromès 900 milions de lliures des de l'agost però en els últims mesos els bancs demanaven 200 milions més per contingències i Thomas Cook no els ha aconseguit. A banda, el govern britànic ha descartat rescatar la companyia, que va sobreviure a dues guerres mundials.

tracking