SEGRE

MUNICIPIS TRIBUTS

La pujada del cànon de residus a la Noguera elevarà fins a un 20% la taxa de la brossa en alguns pobles

La Noguera, la primera a aprovar-ho amb una mitjana d’un 8,5% més per mitigar l’ampliació del servei i freqüències de recollida || La taxa d’abocaments passa dels 41,30 euros per tona als 47,10

Alguns dels contenidors a la Noguera han quedat desbordats aquest estiu.

Alguns dels contenidors a la Noguera han quedat desbordats aquest estiu.A. TÉRMENS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La majoria de consells comarcals programen els pressupostos per a l’any que ve i les ordenances que regulen les taxes. Una és la de les escombraries, que es veurà modificada per l’augment del cànon de residus que estableix la Generalitat a través d’Agència de Residus de Catalunya (ARC), que passa de 41,30 euros per tona aquest any a 47,10 euros el 2020. Precisament, ahir el consell de la Noguera va aprovar en el ple incrementar un 8,5% de mitjana els impostos referents al tractament i eliminació de les escombraries de la comarca. El gerent, Jordi Oronich, va explicar que aquest increment pot arribar fins al 20 per cent en aquells municipis en els quals s’ha augmentat el servei de recollida amb més freqüències o la instal·lació de més illes de contenidors.

Tanmateix, en altres poblacions l’import de la taxa pot reduir-se a millorar el reciclatge dels residus. El president del consell, Miquel Plensa (ERC), va justificar que l’increment respon a la millora del servei, a més de l’amortització del nou camió per a la recollida de residus, adaptat a les necessitats dels pobles. “A la Noguera fins a vint municipis han sol·licitat reforçar el nombre de freqüències i ampliar les illes de contenidors i tot això té un cost que, ens agradi o no, repercuteix en els usuaris”, va dir.

Vint municipis de la Noguera han sol·licitat augmentar freqüències de recollida i més dipòsits

D’altra banda, el president del consell de les Garrigues, Jaume Setó, no va poder precisar el total de l’increment encara que va avançar que la taxa d’escombraries es veurà encarida pel cànon de la Generalitat i per les obres d’ampliació de l’abocador comarcal. Així mateix, va destacar que s’haurà de replantejar el sistema de recollida de la selectiva ja que en els últims mesos els contenidors de paper i cartró de la majoria dels pobles estan desbordats.

A l’Alt Urgell la gestió dels residus està delegada a la Mancomunitat d’Escombreries de l’Urgellet (zona nord) i la Mancomunitat Intermunicipal de l’Alt Urgell Meridional (zona sud) i tant una com l’altra han pressupostat un increment de la taxa del servei de recollida que va des del 2 al 6% passant dels 120 euros per família i any els 126 euros, segons va explicar el gerent de la Mancomunitat de l’Urgellet, Jordi Vilaró.

Tanmateix, als pobles del sud el gerent, Jordi Pasques, va assegurar que l’increment no superarà el 3%. Així mateix, el Pla d’Urgell i el Sobirà modificaran a l’alça la taxa, la Segarra la congelarà i l’Urgell ho ha d’estudiar.

tracking