SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

Llum verda a la construcció de la planta de selecció del Segrià, que costarà 16 milions

El Consorci de Residus va ratificar ahir el projecte constructiu perquè les obres comencin d’aquí a un mes i estiguin a punt l’estiu del 2021 || Després d’actualitzar el projecte redactat el 2010 amb noves millores

Les obres d’ampliació de l’abocador de Montoliu van començar al febrer i acabaran ben aviat.

Les obres d’ampliació de l’abocador de Montoliu van començar al febrer i acabaran ben aviat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consorci de Residus del Segrià (integrat pel consell, l’Agència de Residus de Catalunya i l’ajuntament de Lleida) va donar llum verda ahir al projecte executiu de les obres de la planta de selecció i tractament de les restes no reciclables i escombraries orgàniques que es construiran a l’abocador de Montoliu de Lleida. La previsió és iniciar els treballs a mitjans del mes vinent perquè entri en funcionament l’estiu del 2021. L’ampliació de l’abocador va començar el febrer d’aquest any després de més d’onze anys d’espera. Per la seua part, el projecte de la planta es va redactar el 2010 i ha calgut revisar-lo per incorporar-hi nous avenços tècnics i millores que han augmentat un 9% el pressupost inicial de 14,9 milions, per la qual cosa la inversió final supera els 16 milions, segons tècnics del consell. Aquestes modificacions estan avalades per l’Agència de Residus de Catalunya i la direcció de l’obra, segons el president del consell del Segrià, David Masot. Ara, l’ajuntament de Montoliu haurà de donar llicència d’obres per a aquest equipament, que s’abordaran després del mes d’exposició pública.

Les obres d’ampliació de l’abocador i la construcció de la planta de selecció es van adjudicar el 2017 a l’UTE de Romero Polo i Valoriza per 40 milions d’euros, dels quals 16 van destinats a l’obra civil que contempla la construcció de tres vasos per ampliar el complex i les instal·lacions de tractament del rebuig, mentre que la resta de l’import és per a la gestió de les instal·lacions durant un termini de deu anys prorrogables a deu més. Va ser el concurs més car per gestionar residus fins ara a Lleida. La comissió d’Urbanisme va donar llum verda a la planta de selecció a l’estiu després de dos anys de litigis amb altres UTE licitadores que també optaven a executar el projecte i que van ser desestimades. Queda pendent el de l’UTE de FCC i Arnó, que l’any passat va presentar un recurs contenciós davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La planta podrà tractar cada any fins a 60.000 tones d’escombraries que no es reciclen i 15.000 tones més d’orgànica.

L’aplicació de la recollida porta a porta ha suposat arribar a un 85% de reciclatge

El consell del Segrià s’ha estalviat més de 276.000 euros en un any després de l’aplicació del porta a porta, que es va posar en marxa l’1 d’octubre de l’any passat, i la millora del sistema d’illes, que es va abordar al juliol. Segons els estudis de l’organisme, el 2018 van entrar al dipòsit del Segrià 16.727 tones de fracció rebuig, és a dir, brossa que no es pot reciclar, que va suposar abonar a la Generalitat 595.513 euros per l’aplicació de cànon amb què penalitza cada tona que entri en un abocador per incentivar el reciclatge. La previsió per al 2019 és que les tones que entrin a l’abocador de Montoliu es redueixin a més de la meitat, per la qual cosa seran 7.728, cosa que implicarà un pagament a l’Agència de Residus de 319.191 euros. A més, des del 2012 ha augmentat considerablement el reciclatge de vidre, que passa d’un 3,7% a un 8,7%, com el de paper, que passa d’un 3,3% a un 9,15%, i d’envasos, que passa d’un 2,2% a un 11%. La recollida porta a porta ha augmentat de forma significativa el reciclatge. De fet, en els 22 municipis en els quals s’aplica s’ha arribat a un 85%, mentre que als que fan servir el sistema d’illes el percentatge de reciclatge és del 45%.

Les obres d’ampliació de l’abocador de Montoliu van començar al febrer i acabaran ben aviat.

Les obres d’ampliació de l’abocador de Montoliu van començar al febrer i acabaran ben aviat.SEGRE

tracking