SEGRE

EMPRESES REIVINDICACIONS

Jubilats d'Endesa perden la tarifa reduïda i anuncien mobilitzacions

Manifestació avui davant el consolat italià a Barcelona || A l’espera que el Suprem resolgui un recurs contra una sentència que n’avalava la supressió

Una protestes dels jubilats d’Endesa a la Pobla al gener.

Una protestes dels jubilats d’Endesa a la Pobla al gener.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els jubilats d’Endesa van perdre l’1 d’octubre la tarifa bonificada de la llum i anuncien noves mobilitzacions. Aquesta reducció suposava un preu de 0,000901 euros per als primers 12.500 kWh/ any de consum en habitatges de treballadors i familiars a càrrec i ascendents que hi convisquin. A Lleida hi ha, aproximadament, 1.500 exempleats de la companyia. Manuel Martínez, de CCOO, va apuntar que el mes que ve els exempleats tornarien a pagar el preu normal de la llum i va posar com a exemple que un habitatge amb una potència contractada d’entre 10 i 11 kW pagarà un rebut d’entre 80 i 90 euros al mes, “a la qual cosa s’ha de sumar el consum i l’IVA”. Per aquesta raó, jubilats d’Endesa es manifestaran avui a Barcelona al davant del consolat italià i els sindicats estan establint contactes amb ajuntaments per explicar-los la situació, segons va explicar Martínez.

A més, el Tribunal Suprem ha de resoldre el recurs dels sindicats contra la resolució de l’Audiència Nacional que avalava que els jubilats perdessin els beneficis. Martínez va afirmar que el Suprem ha admès un recurs cautelar perquè aquestes “retallades” no s’apliquin fins que no es pronunciïn sobre la qüestió del recurs presentat a la sentència.

Els sindicats demanen que aquestes “retallades” no s’apliquin fins que hi hagi resolució del Suprem

Per la seua banda, Josep Ensenyat, un afectat del Pirineu, va explicar que estan presentant demandes individuals al Suprem perquè no puguin treure’ls aquesta reducció. De moment, tenen unes 1.700 denúncies a tot Catalunya, de les quals prop de sis-centes són de Lleida.

Així mateix, segueixen les negociacions per al nou conveni col·lectiu, perquè al caducar l’anterior els beneficis dels empleats depenen de la seua situació contractual. Al no mantenir contractes amb l’empresa, els jubilats perden aquests privilegis. Fonts d’Endesa van apuntar que l’empresa ha posat sobre la taula en el marc de les negociacions que els jubilats mantinguin la bonificació per als primers 3.500 kW/any de consum (la mitjana d’una família espanyola de quatre membres) i un descompte del 50 per cent per als 2.000 kW anuals següents.

Així mateix, per als treballadors proposa que paguin la tarifa bonificada per als primers 3.500 kW/any i permutar l’import equivalent fins a 9.000 kW/any (consum mitjà d’un treballador d’Endesa), que es compensarien econòmicament o amb altres beneficis per la mateixa quantia.

tracking