SEGRE

MEDI AMBIENT NORMATIVA

Més de 288.000 vehicles de Lleida pagaran la nova taxa d'emissions

La Generalitat preveu recaptar 40 milions a Catalunya el 2020 i el doble en anys posteriors || Calvet diu que els ingressos seran per combatre el canvi climàtic

El conseller i càrrecs del Govern, ahir a Guissona.

El conseller i càrrecs del Govern, ahir a Guissona.X. S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de 288.000 vehicles de Lleida estaran subjectes a partir de l’any que ve al nou impost de la Generalitat que gravarà les emissions de diòxid de carboni (CO2) dels turismes, les furgonetes i les motos. Així es desprèn de l’avantprojecte d’aquesta nova normativa. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va afirmar ahir a Guissona que aquest tribut suposarà uns ingressos d’uns quaranta milions d’euros el primer any d’aplicació, el 2020; i que arribaran a doblar aquesta xifra en els anys posteriors. Aquesta recaptació, va precisar Calvet, es farà servir per dotar de fons iniciatives contra el canvi climàtic.

L’avantprojecte a l’espera d’aprovació desenvolupa un impost ja previst a la llei catalana contra el canvi climàtic del 2016. El nou text planteja fer pagar en primer lloc els turismes i furgonetes. En el cas de Lleida, són 228.628 i 28.633, respectivament, segons les últimes dades de la DGT, del 2018. Aquests començaran a tributar a partir del 2020, i el 2021 s’hi sumaran les motos, amb 31.358 unitats a les comarques lleidatanes.

Aquest gravamen, que al conjunt de Catalunya inclourà 3,6 milions de vehicles, exclou els camions i la maquinària pesant. Així mateix, la quantitat a pagar serà més alta o més baixa en funció de les emissions de cada vehicle.

“Com més contaminin més pagaran”, va resumir Calvet, que va apuntar que els ingressos pagaran ajuts a la renovació de flotes i impulsaran el transport públic. També s’utilitzaran per millorar els espais naturals i per evitar la pèrdua de biodiversitat.

Els alcaldes de Guissona i Cervera reclamen obres al conseller

El conseller de Territori; el secretari d’infraestructures, Isidre Gavín; el director de l’ACA, Lluís Ridao, i la delegada de la conselleria a Lleida, Dolors Tella, es van reunir amb el consistori de Guissona per posar al dia aquesta població en constant creixement. Van tractar l’ampliació de la depuradora, una nova entrada al polígon de Guissona des de la carretera de Ponts, un nou CAP, un segon institut i una tercera escola pública de primària, entre altres qüestions. El conseller es va reunir a la tarda amb la Paeria de Cervera. L’alcalde, Ramon Augé, va reclamar millorar l’accés a la Prenyanosa des de la carretera L-311, atès que segons Augé, “l’actual és perillós”. Així mateix, va demanar millorar l’accés a l’avinguda d’Igualada des de l’antiga N-II, informa Segre Tàrrega.

tracking