SEGRE

TRIBUNALS BALANÇ

Dicten 79 ordres de protecció en tres mesos per a lleidatanes maltractades

Les denúncies per violència masclista augmenten un 17 per cent de l’abril al juny

Imatge d’arxiu d’una protesta contra la violència masclista.

Imatge d’arxiu d’una protesta contra la violència masclista.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els jutjats lleidatans van dictar entre els mesos d’abril i juny un total de 79 ordres de protecció per a dones que havien denunciat ser víctimes de violència masclista, la qual cosa implica un augment de gairebé el 20% respecte al mateix període de l’any passat. Així ho reflecteixen les dades publicades ahir per l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), sobre les causes per violència contra la dona registrades el segon trimestre del 2019. Segons aquest balanç, en només tres mesos, els tribunals de la província de Lleida van comptabilitzar més de 400 delictes per violència domèstica i de gènere i van assumir un total de 369 denúncies, un 17% més que en el segon trimestre del 2018.

Gairebé vuit de cada deu denúncies les van presentar directament les víctimes, ja sigui al jutjat o, com és habitual, amb un atestat policial. El Poder Judicial destaca que a la província de Lleida ni el 3% de les denúncies per violència masclista no es produeixen per la intermediació d’un familiar de la víctima. Així mateix, un total de 38 dones es van acollir al privilegi de no declarar contra el seu agressor, una xifra que augmenta lleugerament respecte a la de l’any passat i que representa el 16,8% del total. En el segon trimestre de l’any, els tribunals lleidatans van condemnar 84 maltractadors, la qual cosa representa el 98,8% dels acusats per aquest tipus de delicte. En més de la meitat dels casos, la víctima ja havia trencat la relació amb l’agressor, segons el Poder Judicial. Així mateix, Lleida és la segona província catalana amb la ràtio més alta de denúncies per cada 10.000 dones, amb una taxa de 17,3, només al darrere de Tarragona (17,8), i per sobre de la mitjana estatal, amb 16,2 denúncies per cada 10.000 dones.

Com a valoració, la presidenta de l’Observatori del CGPJ, Ángeles Carmona, va destacar l’increment de les ordres de protecció, tant les sol·licitades com les concedides que, segons la seua opinió, “reflecteix una tendència a l’alça que parla de conscienciació de les víctimes i familiars i de més sensibilitat en la resposta institucional davant la violència de gènere”. Tanmateix, davant del descens de les denúncies al conjunt de l’Estat, Carmona va insistir en la necessitat d’apostar per la visibilitat de la violència de gènere acompanyada de la prevenció, la protecció i l’empara a les víctimes.

tracking