SEGRE

TURISME SEGURETAT

Els càmpings de Lleida provaran un sistema pioner per alertar sobre el risc de riuades

La prova pilot serà a les Valls d’Àneu, amb els 200.000 euros que la Diputació havia reservat per a obres del Doctor Music || Sol·liciten un nou estudi hidrològic i topogràfic de la Noguera Pallaresa

La Noguera Pallaresa al seu pas per Esterri d’Àneu, al Sobirà.

La Noguera Pallaresa al seu pas per Esterri d’Àneu, al Sobirà.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’associació de càmpings de Lleida farà una prova pilot i pionera al riu Noguera Pallaresa i els seus afluents a les Valls d’Àneu amb sensors que alertin d’avingudes d’aigua per evitar riscos davant d’inundacions. Així ho va explicar la presidenta de l’entitat, Marta Cortina, que va afirmar que l’objectiu d’aquesta iniciativa és “contribuir a la seguretat dels càmpings pròxims a rius, prevenir riscos hidrològics i regular activitats a les zones de flux preferent, que són els que es troben més a prop del llit dels rius”.

El projecte contempla la instal·lació de pluviòmetres amb sensors a les conques fluvials, que ofereixen informació en temps real i reduiran el temps de reacció davant d’avingudes. Compten ja amb l’aval de l’ACA i és una de les mesures que preveu Protecció Civil en els plans d’autoprotecció i evacuació dels càmpings.

El decret d’inundabilitat veta la instal·lació de nous càmpings en zones de flux preferent

Segons Cortina el projecte Sapi (sistema de primeres alertes) ja compta amb la dotació de 200.000 euros de la Diputació, que la corporació va reservar per a al festival Doctor Music, i que després de la seua suspensió precisament per problemes d’inundabilitat es van atorgar per a actuacions que ajudessin a reduir el risc d’inundacions als municipis de les Valls d’Àneu. “Queda pendent treure a concurs aquests sensors i esperem que la Diputació ho agilitzi”, va dir Cortina. Va valorar que serà una bona eina per poder evacuar els càmpings en situacions d’emergència i millorar la precisió de les prediccions meteorològiques. Va apuntar que la suspensió del festival Doctor Music va posar de manifest que existeix un problema respecte a la inundabilitat i les zones de flux preferent. Va afegir que iniciatives com la instal·lació d’aquests pluviòmetres “pot beneficiar-nos a tots i ajudar-nos a gestionar el risc”.

En la mateixa línia es va manifestar l’alcalde d’Esterri d’Àneu, Pere Ticó, que va assegurar que la mesura pot obrir la porta a autoritzar activitats en espais inundables amb mesures que “minimitzin el risc”. Cortina va recordar que el sector espera el nou pla director de càmpings, actualment en tramitació, i que ha de regular nous allotjaments d’aquest tipus. Així mateix, l’entitat també ha sol·licitat un nou estudi hidrològic i topogràfic de la Noguera Pallaresa, tal com es va fer a la Garona a Aran, “que podria aportar-nos noves dades sobre les zones de flux preferent”, va dir Cortina.

A més a més, el pla també afecta una gran parcel·la d’equipaments públics que compta amb una hectàrea d’extensió, situada a la zona del parc de bombers i unes cinquanta 50 hectàrees més repartides en dos sectors de terra no urbanitzable, la major part de les quals a la partida d’horts del Salit. Davant d’aquesta situació el consistori va encarregar un estudi d’inundabilitat del riu Segre i el va remetre a l’organisme de la conca, informa C. Sans.

La Seu d’Urgell dóna llum verda a l’estudi local d’inundabilitat

L’ajuntament de la Seu d’Urgell ha donat llum verda a l’estudi d’inundabilitat del riu Segre al seu pas pel municipi. El document servirà al consistori per sol·licitar a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) que redueixi la zona inundable que l’ens planteja al voltant del riu Segre al seu pas pel municipi. Ara afecta un total de cinc hectàrees de terrenys urbanitzables repartits per diferents sectors de la ciutat que sumen més de cent futurs habitatges.

tracking