SEGRE

FAUNA CONSERVACIÓ

Caravana de 45 cavalls salvats de maltractaments cap a Coll de Nargó

Passaran l’hivern a l’Alt Urgell, on els visitaran famílies i escolars

Els guies voluntaris, amb els animals camí de Coll de Nargó.

Els guies voluntaris, amb els animals camí de Coll de Nargó.FUNDACIÓ MIRANDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup de nou voluntaris, juntament amb un guia professional de l’empresa Cavalls Guiabosc Baridà, acompanyen des de dimecres 45 cavalls rescatats que fan la transhumància des del pla de l’Orri, al Berguedà, fins a Coll de Nargó, on arribaran diumenge. Passaran l’hivern en aquesta localitat de l’Alt Urgell, on formaran part d’activitats dirigides a grups d’escolars i famílies per donar a conèixer la tasca de recuperar aquests animals quan han patit abandó o maltractaments.

Es tracta d’una iniciativa de la Fundació Miranda, entitat que ha impulsat diverses accions relacionades amb cavalls al Pirineu en els últims anys, des de rutes de transhumància fins a la reintroducció d’exemplars salvatges a Boumort.

El grup està fent el trajecte en cinc fases i, finalment, arribarà demà diumenge a la seua destinació

Els quaranta-cinc cavalls i les persones que els guien segueixen els Camins de la Sal, que antigament utilitzaven les trementinaires (dones que recollien herbes medicinals) i els contrabandistes.

Els animals han passat l’estiu al pla de l’Orri i ara recorren el camí en cinc etapes. És un trajecte de transhumància que “recupera una pràctica ancestral que es va perdent, la qual cosa empitjora l’abandó del món rural”, segons els responsables.

En l’etapa d’ahir divendres, animals i voluntaris van fer el trajecte entre Josa de Cadí i Ossera, des d’on sortiran avui dissabte per arribar a Fígols. L’última etapa serà diumenge fins a Coll de Nargó, on se celebrarà la Festa de la Transhumància al migdia i donaran la benvinguda a la comitiva.

La Fundació Miranda compta amb l’ajuda de l’ajuntament de Coll de Nargó, que ha facilitat el lloguer d’un terreny al municipi que se sumarà al que l’entitat té al Berguedà des del 2008.

L’objectiu és disposar d’una xarxa de pastures “que connectin el territori, les persones i els cavalls”, segons la fundació. Aquest hivern programaran activitats dirigides a escolars i famílies per donar a conèixer la tasca de recuperació dels animals.

Val a recordar que una altra entitat, l’Associació per a la Recuperació i Rehabilitació d’Equins, té un centre a Llimiana per acollir cavalls i va posar en marxa una experiència similar a Alcanó, al Segrià.

Els guies voluntaris, amb els animals camí de Coll de Nargó.

Els guies voluntaris, amb els animals camí de Coll de Nargó.FUNDACIÓ MIRANDA

Els guies voluntaris, amb els animals camí de Coll de Nargó.

Els guies voluntaris, amb els animals camí de Coll de Nargó.FUNDACIÓ MIRANDA

tracking