SEGRE

DESPRÉS DE LA TEMPESTA ACTUACIONS

Sense avaluació de danys a la línia de tren de la costa a les dos setmanes del temporal

Adif preveu completar l’anàlisi de desperfectes després de retirar els trens aturats o descarrilats || Comencen a treure els contenidors del comboi sinistrat entre Puigverd de Lleida i Juneda

Imatge d’ahir de la retirada dels contenidors del tren de mercaderies de Continental Rail que va descarrilar entre Puigverd de Lleida i Juneda.

Imatge d’ahir de la retirada dels contenidors del tren de mercaderies de Continental Rail que va descarrilar entre Puigverd de Lleida i Juneda.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Adif no compta encara amb una valoració econòmica completa dels desperfectes que van provocar les pluges i inundacions del 22 d’octubre a la línia de tren de la costa (R-13 i R-14). Quan ja han passat dos setmanes del temporal, l’empresa pública espera que s’acabin de retirar els trens descarrilats o parats a les vies per poder acabar d’analitzar els danys a la infraestructura ferroviària. Fonts d’Adif van explicar que “als llocs on hem pogut accedir ja hem valorat els desperfectes”. Disposar d’aquesta avaluació és necessari per establir quins treballs de reparació s’han de portar a terme a les vies. De fet, hi ha 62 punts que han patit danys en els 42 quilòmetres que separen Puigverd de Lleida i l’Espluga de Francolí, i en alguns ja s’han iniciat reparacions. Del total, quinze presenten afectacions d’extrema gravetat, hi ha un tram de via penjant a Vinaixa i “hi ha punts de la via on no hi ha plataforma”, segons les mateixes fonts.

Així mateix, Continental Rail va començar a retirar els contenidors del tren que va descarrilar entre Puigverd de Lleida i Vinaixa. Es tracta del comboi que va sortir de la via a causa de les pluges torrencials. Desenes de persones van arrasar amb les mercaderies d’aquest tren, en el qual hi havia perfums, vi o pinso d’animals. Al seu torn, ahir van acabar els treballs per traslladar els vagons del tren que va quedar parat a l’estació de Vinaixa per culpa dels desperfectes que el temporal va provocar a la infraestructura ferroviària. Una gran grua els va traslladar a vuit camions, que van portar els contenidors fins a Tarragona (vegeu SEGRE d’ahir).

Per la seua banda, Adif continua amb els treballs de condicionament dels accessos per poder retirar la locomotora de Captrain sinistrada a Vinaixa i que va provocar contaminació per hidrocarburs en una de les captacions d’aigua del municipi. No obstant, el subministrament està assegurat a través de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues. La previsió és que aquest tren sigui retirat la setmana que ve, segons va informar Adif.

L’alcalde, Josep Maria Tarragó, va explicar que l’aigua contaminada no es pot utilitzar per a regs ni en granges. L’ajuntament preveu desplegar una canonada fins una explotació de la localitat si aquesta es queda sense aigua, la qual cosa implicaria una inversió d’uns 15.000 euros, encara que de moment es proveeix d’una bassa.

Afectats pel foc del juny qüestionen els ajuts

El centenar de pagesos que formen la plataforma d’afectats pels incendis del juny a la Ribera de Ebre, les Garrigues i el Segrià, així com molts alcaldes de les Garrigues i el consell d’aquesta comarca, van expressar ahir el seu malestar pels requisits per optar als ajuts de la conselleria d’Agricultura, que ha convocat una línia de subvencions per valor de 772.000 euros. Per rebre-les, el departament obliga els sol·licitants a assegurar les finques durant cinc anys i, al final, el preu de l’assegurança surt més car que l’ajuda rebuda.

Així doncs, segons alguns alcaldes, si es reben 1.100 euros per hectàrea de regadiu afectada, al final el pagès acabaria pagant-ne 1.700 si ha d’assegurar les finques, amb la qual cosa és més que segur que no es demanin perquè no surt a compte. El portaveu dels afectats, Enric Prunera; el president del consell de les Garrigues, Jaume Setó, i alguns alcaldes com el de Bovera, Òscar Acero, van mostrar la seua indignació per aquestes condicions. Per la seua part, fonts d’Agricultura van indicar ahir que estan revisant els requisits dels ajuts i que dimarts comunicaran la proposta definitiva.

Alcaldes de les Garrigues afectats per les inundacions es van reunir ahir per analitzar com i a qui demanen ajuts pels danys de la riuada de l’octubre.

tracking