SEGRE

URBANISME POLÈMICA

Alt Àneu demoleix les quatre cases en litigi de Son i conserva els garatges

Veïns van impugnar les obres al considerar que violaven la normativa urbanística || L’ajuntament assegura que es podrien tornar a construir tal com estaven

Imatge de la demolició dels garatges que s’han conservat dels quatre habitatges en litigi de Son.

Imatge de la demolició dels garatges que s’han conservat dels quatre habitatges en litigi de Son.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament d’Alt Àneu ha iniciat la demolició de quatre cases del nucli de Son després de 16 anys de litigis. Veïns van impugnar les obres fa més d’una dècada al considerar que violaven la normativa urbanística del moment i la justícia els va donar la raó. L’actual alcalde, Xavier Llena, va apuntar que la demolició és perquè “es va donar llicència d’obra abans que s’hagués aprovat el canvi de les normes subsidiàries” i va assegurar que 16 anys després la normativa actual permetria “construir les cases exactament com estaven”. L’enderroc suposa una inversió de 22.000 euros, que paga l’ajuntament. No obstant, conservaran els garatges, ja que el consistori considera que amb això dóna ple compliment a les resolucions judicials. Llena va apuntar que les construccions “que entraven en el plet” són les que es troben a la part superior de la rampa en la qual es van construir. Davant d’aquesta opinió, una interlocutòria del 2017 apuntava a la demolició de “tota l’obra”. Fonts pròximes van explicar que una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va exigir l’enderroc dels habitatges i van assenyalar que la decisió va ser ratificada després dels diferents recursos. La demolició arriba quan s’han esgotat totes les instàncies judicials. Les parts en litigi han mantingut negociacions per no enderrocar les cases. Llena, que va arribar a l’alcaldia després de les eleccions del maig, va apuntar que tots els alcaldes que l’han precedit “han intentat dialogar” amb els litigants, encara que va assegurar que no va ser possible arribar a un acord amb ells.

Unes construccions del 2003 seguides de setze anys de plets

Les cases que s’estan enderrocant actualment es van començar a construir vora l’església de Son el 2003 i veïns fa setze anys que estan amb litigis en contra. Els treballs van quedar paralitzats el 2005, quan només quedava acabar els interiors dels habitatges. Al marge d’aquestes obres, diversos canvis en la normativa urbanística d’aquest municipi del Pallars Sobirà també han estat objecte de litigis.

Imatge de la demolició dels garatges que s’han conservat dels quatre habitatges en litigi de Son.

Imatge de la demolició dels garatges que s’han conservat dels quatre habitatges en litigi de Son.SEGRE

tracking