SEGRE

SEGURETAT MESURES

El Govern aprova el reglament d'armes per als Agents Rurals

Reforçarà les mesures de seguretat del cos arran de l’assassinat de dos agents a Aspa el gener del 2017 || La nova normativa estava pendent des de l’any 2003

Agents Rurals amb armilles antibales i armes en una inspecció.

Agents Rurals amb armilles antibales i armes en una inspecció.AGENTES RURALES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern va donar ahir llum verda al decret pel qual s’aprova el reglament d’armes dels Agents Rurals, que pretén reforçar la seguretat i regular el tipus i l’ús de les armes, un tràmit que estava pendent des de l’any 2003 i que avala la majoria dels efectius del cos. El reforç de la seguretat del cos mediambiental de la Generalitat es va posar en marxa arran de l’assassinat dels agents rurals lleidatans Xavier Ribes i David Iglesias al vedat de caça d’Aspa el 21 de gener del 2017 a mans d’un caçador sense llicència, que va ser condemnat per l’Audiència de Lleida a 45 anys de presó pel doble crim.

La nova normativa regula els requisits per poder utilitzar les armes, la formació, les condicions i totes les mesures que sigui necessari adoptar. L’objectiu és garantir que els Rurals puguin dur a terme les seues funcions amb seguretat i potenciar el cos com a eina imprescindible en la funció de vigilància, control, protecció i prevenció del medi ambient.

El reglament especifica el tipus d’armes, el seu ús, la formació i els requisits per poder utilitzar-les

Després de la reunió del Consell Executiu, el Govern va recalcar que l’aprovació d’aquest reglament és una de les accions previstes en el Pla Estratègic del cos d’Agents Rurals aprovat el juliol passat per reforçar la seguretat dels agents, que s’afegeixen a altres mesures ja adoptades com l’adquisició d’armilles antibales, la formació específica en tècniques de seguretat i autoprotecció, nous procediments de treball i convenis de col·laboració amb altres cossos policials.

La normativa del 1988 establia específicament que els Agents Rurals eren un cos armat i la llei del 2003 va determinar l’ús d’aquest armament només en actuacions que ho requerissin.

El decret entrarà en vigor vint dies després que es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i es va consensuar amb els diferents sindicats i associacions professionals, que van poder fer les seues aportacions.

Asparc aplaudeix la mesura, però IAC-CATAC exigeix paralitzar-la

L’Associació Professional d’Agents Rurals de Catalunya (Asparc) va valorar positivament l’aprovació del nou reglament d’armes per al cos. En un apunt en el seu compte de Twitter, va assenyalar que és un “pas més necessari per a la nostra seguretat” i, encara que consideren que l’aprovació ha tardat més del que calia, van felicitar el Govern per l’aprovació.

Així mateix, van afegir que el següent pas és dotar els Rurals “dels elements de seguretat necessaris per fer el nostre treball amb garanties”.

Per la seua part, el sindicat IAC-CATAC va demanar aturar el reglament d’armes al considerar “fals” l’argument que les armes donaran seguretat en tasques ordinàries i va considerar “il·legal” rebaixar el sou als funcionaris que no superin les proves per portar armes.

tracking