SEGRE

TURISME ALLOTJAMENTS

Vielha ja suspèn llicències per a nous pisos turístics

Mentre tramita la nova regulació davant de la comissió d’Urbanisme

Imatge d’arxiu de blocs de pisos a Vielha.

Imatge d’arxiu de blocs de pisos a Vielha.C. VILLAR

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Vielha ha suspès ja de forma temporal la concessió de llicències per a habitatges d’ús turístic (HUT). Aquesta paralització és conseqüència del canvi a les normes urbanístiques que el ple va aprovar inicialment el passat 27 de novembre per regular aquest tipus d’allotjaments. La llei atorga al consistori un termini màxim d’un any sense autoritzar-ne més mentre tramita la nova normativa davant de la comissió d’Urbanisme.

L’equip de govern d’UA considera els habitatges d’ús turístic com el principal factor que dispara el preu dels pisos de lloguer a la capital aranesa. Això perjudica els veïns i dificulta que empreses de serveis, en especial del sector turístic, contractin personal. La suspensió de llicències arriba quan Vielha té registrats al voltant de 330 HUT, segons fonts municipals. Gran part d’aquests es van donar d’alta a partir del setembre del 2018. En aquesta data va expirar una moratòria d’un any que el consistori va establir el 2017, mentre treballava en una ordenança per limitar aquests allotjaments.

Aquell primer intent de regulació durant el mandat anterior va fracassar pel rebuig de l’oposició i d’un edil díscol del mateix govern. A més, va acabar provocant un efecte contrari al que buscava: la fi de la moratòria va desencadenar una allau de sol·licituds per registrar habitatges d’ús turístic, davant de la perspectiva que el consistori tornés a restringir-los. Abans de la moratòria n’hi havia una setantena, i ara n’hi ha gairebé cinc vegades més.

En lloc d’aprovar una altra ordenança, l’equip de govern d’UA planteja ara posar límit als habitatges d’ús turístic a través de les normes urbanístiques del municipi. L’alcalde, Juan Antonio Serrano (UA), va dir que han consultat aquesta nova via de regulació amb Urbanisme i es va mostrar confiat que aquest nou intent arribi a bon fi.

tracking