SEGRE

4 ESTACIONS, 1 DESTINACIÓ

El millor hivern està al Pallars

El riu Noguera Pallaresa ha donat lloc a una de les zones més diverses i boniques de Catalunya, el Pallars. Un indret característic per la seva diversitat de colors i que quan deixa enrere la tardor dona pas a una de les èpoques més atractives del Pallars, l'hivern. Amb quatre estacions d'esquí, el Pallars es converteix en un dels principals destins turístics de l'Estat a l’hivern.

Pista La Font d'Espot

Pista La Font d'Espot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Durant els mesos de fred, el Pallars ofereix multituds d'activitats de natura gràcies a la seva ubicació. Les baixes temperatures provoquen que els paisatges es banyin de blanc gràcies a la neu i tot creant una postal màgica. Aquest fet també permet que les estacions s'omplin d’aficionats dels esports de neu amb més de 55 quilòmetres de pistes disponibles. En aquesta situació estratègica dels Pirineus es poden practicar infinitats d'esports d'hivern a les pistes d'Espot, Port Ainé, Tavascan i Virós Vallferrera.

El paisatge hivernal també permet descobrir la natura a través d'excursions guiades per conèixer la fauna de la zona, veure les glaceres, observar les tradicions més emblemàtiques dels pastors de la comarca, i fins i tot, participar en un tast de vins elaborats al Pallars. Després de les intenses jornades turístiques al Pallars, el visitant també pot trobar diferents espais on relaxar-se i descansar al costat d'una llar de foc o bé, gaudir de la gastronomia típica amb els centenars de restaurants tradicionals.

L'oferta esportiva de neu més singular a Espot, Port Ainé, Tavascan i Virós

No obstant el gran ventall d'ofertes turístiques que ofereix aquesta comarca catalana durant l'hivern, el principal atractiu per als seus visitants són les instal·lacions on poder practicar esports d'hivern. Fins a quatre estacions d'esquí (Espot Esquí, Port Ainé, Tavascan i Virós Vallferrera) se situen al Pallars formant una cinquantena de quilòmetres esquiables. I és que no només es pot practicar l'esquí, sinó que cada estació ofereix un gran ventall d'ofertes per a qualsevol esport de neu i per a diferents públics.

Aquelles persones que volen tastar la neu ho poden fer a través de molts esports: amb raquetes de neu a Espot i Port Ainé, tot fent una cursa virtual amb esquís de muntanya a Espot, el primer tast en aquesta disciplina amb Bateig de Neu o bé pels més petits, disposar d'un espai on jugar al Parc lúdic i d'aventura d'Espot i Port Ainé.

Però les estacions del Pallars no s'acaben aquí. A l’estació d'esquí i snowboard de Tavascan també es pot practicar altres esports tan singulars com el 'freeride', l'esquí de muntanya, l''splitboard', l'alpinisme, el clàssic esquí alpí i també el nòrdic, i fins i tot excursions amb raquetes.

A més a l'estació de muntanya Virós Vallferrera s’ofereix altres experiències que també es poden dur a terme a l'hivern, com circuits d'orientació o amb BTT i sortides de senderisme. Totes aquestes i moltes més se sumen de les clàssiques d'una estació d'esquí com l''snowratrac', l'esquí de muntanya o l'esquí de fons, que concretament a Virós Vallferrera es pot fer de manera exclusiva en els circuits específics de nòrdic.

Espais naturals de categoria: Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l'Alt Pirineu

No obstant això, allò que fa més especial aquestes quatre estacions d'esquí és la ubicació on es troben. Gràcies al riu Noguera Pallaresa, el Pallars està envoltat de magnífics paisatges i racons naturals emmarcats en el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l'Alt Pirineu, dos espais envoltats de muntanyes que a l’hivern es tenyeixen de neu.

L'estació d'Espot, situada al costat d'un Parc Nacional, el d'Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici, juntament amb Port Ainé, al massís de l'Orri i envoltada pel Parc Natural de l'Alt Pirineu, s'endinsen en aquests dos parcs naturals formant una àmplia harmonia durant l'hivern.

Aquestes dues estacions senyalitzen les àrees amb presència d'espècies vulnerables, com el gall fer, amb l'objectiu de conscienciar les persones que practiquen esports a la zona i als visitants de la importància de preservar la natura i la fauna. També, i amb la col·laboració del Parc Natural de l'Alt Pirineu, estan previstos tallers ambientals per als clients de l'estació al llarg de la temporada i el tancament de camins amb l'objectiu de a poc a poc limitar la circulació i en aquests espais naturals i a la vegada, intentar que no s'obrin nous camins que perjudiquen la natura.

Aquestes són algunes de les mesures que les estacions del Pallars han adoptat per ajudar a la conservació de l'espai tan ric en naturalesa i fauna.

Gastronomia d’alçada al Pallars Sobirà

Envoltats de muntanyes cobertes de neu és quan realment ve de gust estar al Pallars, no només per l'oferta esportiva sinó pel gran ventall d'activitats que ofereix la comarca.

Al Pallars existeix una àmplia oferta gastronòmica amb nombrosos restaurants on els visitants poden gaudir de plats típics de muntanya, com una escudella ben calenta, amb carn de proximitat i ecològica a la brasa, formatges artesanals o bé, altres menjars tradicionals dels Pirineus. Aquests àpats els acompanyen un bon vi, i és que hi ha una gran tradició vinícola al Pallars que ha ocasionat diverses denominacions d'origen.

A banda de l'àmbit gastronòmic aquesta comarca està dotada de grans espais patrimonials on descobrir la petjada medieval amb les esglésies i monestirs, pobles amb encant, castells i museus. També destaca la cultura rural de la zona amb artesans de tota mena i obradors que ofereixen visites guiades.

Espot i Port Ainé, més a prop que mai

Per poder accedir a aquestes activitats a l'aire lliure, visitar el Pallars i continuar amb la línia de sostenibilitat, Espot ha posat a disposició l'Ski Bus. A partir d'aquest servei les persones interessades podran accedir a les pistes d'esquí mitjançant aquest autobús i sense haver d'agafar el cotxe.

L'Ski Bus opera amb sortides des de Lleida, Balaguer, Tremp, la Pobla, Sort i Rialp i estarà operatiu tots els dissabtes, diumenges i festius (excepte el 25 de desembre i l'1 de gener) fins al 5 d'abril de 2020. Aquest transport es pot adquirir a través de l'oferta d'un bitllet d'anada i tornada + forfet d'esquí d'1 dia per esquiar a les pistes d'Espot o Port Ainé. A més es converteix en una alternativa al transport privat, el que permet respectar el medi ambient i reduir la contaminació a la muntanya.

Navette: nou sistema de transport

Com a novetat aquesta temporada, Port Ainé oferirà un nou sistema de transport: les Navettes. Es tracta d’un servei complementari que neix amb l’objectiu de fer més fàcil l’accés a pistes, especialment en dies d’alta afluència de visitants.

Aquest nou sistema consisteix en uns vehicles “microbús” amb portaesquís que realitzaran el servei de transport d’esquiadors diàriament, entre la corba d’accés a la pista de Sant Joan de l’Erm (abans de pàrquing 1650m) i entre les diferents zones d’aparcament i l’accés a pistes de la cota 2000.

Aquest servei serà gratuït per a tots els visitants i s’espera que eviti incòmodes desplaçaments als usuaris.

Més informació a turismefgc.cat.

Activitats amb petjada sostenible

Des que l'any 2018 aquesta zona rebés el reconeixement internacional com a Destinació Turística i Reserva Starlight (UNESCO) a partir d'ara es podran veure altres activitats com passeigs en Ratrac, Starlight a Aigüestortes, tallers ambientals dirigits als clients de l'estació Espot Esquí o bé xerrades informatives als treballadors de Port Ainé i també Espot, sobre conscienciació ambiental.

Enllaços d’interès

Espot

Port Ainé

Tavascan

Virós Vallferrera

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Parc Natural de l’Alt Pirineu

Oficina de turisme Pallars Sobirà

Alsa

tracking