SEGRE

TEMPORAL INCIDÈNCIES

Les nevades tanquen el port de la Bonaigua i el vent provoca retards en quatre trens AVE

En cotes altes es va acumular un metre de neu i avui preveuen portar a terme allaus controlades per obrir-lo || Un ocell xoca contra un comboi d’alta velocitat i obliga a fer transbord 372 passatgers

Imatge d’ahir d’Esterri d’Àneu després de les nevades de la nit de dijous a divendres.

Imatge d’ahir d’Esterri d’Àneu després de les nevades de la nit de dijous a divendres.RAMON BAYLINA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les intenses nevades que es van registrar ahir al Pirineu van obligar a tancar el port de la Bonaigua (C-28) per perill d’allaus entre Baqueira i Casa Sastrada, ja que durant la nit de dijous a divendres es va arribar a acumular fins un metre de neu a les cotes altes. Des del Centre de Lauegi d’Aran van explicar que la previsió, si les condicions meteorològiques ho permeten, és que avui es duguin a terme allaus controlades perquè el servei de carreteres de la Generalitat pugui netejar la calçada i reobrir-la.

La nevada va deixar fins a mig metre de neu a més de 2.000 metres d’altitud a Aran i el Sobirà, segons les dades del Meteocat. També va nevar en altres punts del Pirineu com Isil, Sant Joan de l’Erm, Tavascan o Boí, encara que en aquests casos els registres no van superar els 25 centímetres. Al matí va ser necessari l’ús de cadenes per circular per la carretera C-13 i l’L-504 a Llavorsí, la C-147 a Esterri d’Àneu, la C-28 entre Casa Sastrada i Esterri d’Àneu i l’L-501 al Pont de Suert, però la situació es va anar normalitzant durant el matí i a la tarda es podia circular amb normalitat per aquestes vies.

A més, les fortes ratxes de vent van obligar a reduir la velocitat de tres trens AVE que cobrien el trajecte entre Madrid i Barcelona, la qual cosa va provocar retards de fins a vint minuts. Així mateix, un ocell va xocar contra un dels trens AVE al matí abans d’arribar a Lleida. Això va provocar que el maquinista no tingués una bona visibilitat i en la parada a l’estació de la capital del Segrià, a les 09.00 hores, un total de 372 viatgers van fer transbord a un altre AVE. Això va fer que el tren arribés a Barcelona amb més d’una hora de retard. Part de la demora també va ser per les fortes ratxes de vent, que va obligar a disminuir la velocitat d’aquest tren.

En aquest sentit, es van registrar ratxes de més de 100 quilòmetres per hora a Aran, Espot, el Montsec d’Ares i Alguaire. Van provocar incidències al pla, encara que el temporal de vent va ser més intens a Tarragona o Barcelona (vegeu la pàgina 21). Per la seua part, Protecció Civil va rebaixar el pla Ventcat al nivell de prealerta.

Així mateix, des de Protecció Civil van demanar ahir extremar la precaució en els trajectes amb cotxe per carretera, així com en les activitats de lleure a l’aire lliure que es duguin a terme a l’entorn de boscos, zones arbrades i també a les fires de Nadal que se celebren en nombroses localitats de Catalunya durant aquests dies.

Així mateix, els bombers també van retirar arbres caiguts a la carretera C-14 a Tàrrega i a l’LV-3344 a Bellpuig i hi va haver sortides per retirar tendals o cartells. Els bombers van actuar en altres localitats del pla de Lleida com Mollerussa o Bellcaire, i també al barri del Secà de Sant Pere de la capital del Segrià.

En el conjunt de Catalunya, el cos de bombers va atendre 502 avisos pel vent, també per elements inestables en façanes d’edificis.

Imatge d’ahir d’Esterri d’Àneu després de les nevades de la nit de dijous a divendres.

Imatge d’ahir d’Esterri d’Àneu després de les nevades de la nit de dijous a divendres.RAMON BAYLINA

Imatge d’ahir d’Esterri d’Àneu després de les nevades de la nit de dijous a divendres.

Imatge d’ahir d’Esterri d’Àneu després de les nevades de la nit de dijous a divendres.RAMON BAYLINA

tracking