SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Condemnen Telefónica per qualificar il·legalment un client de morós

L’ha d’indemnitzar amb 10.000 euros per danys morals per vulnerar el seu dret a l’honor || Per un deute de 329 euros que no se li va comunicar degudament

Vista de la seu dels jutjats de Lleida al Canyeret.

Vista de la seu dels jutjats de Lleida al Canyeret.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència de Lleida ha condemnat Telefónica a indemnitzar un client amb un total de 10.000 euros per “una vulneració del seu dret a l’honor” per haver-lo inclòs de manera irregular durant quatre anys en dos fitxers de morosos per un deute de 329 euros. El tribunal ha ratificat la sentència del jutjat de Primera Instància i Instrucció número 2 de Cervera i ha desestimat el recurs presentat per la companyia de telèfons, que va al·legar que el relat del client era fals.

El client va interposar una demanda contra Telefónica al considerar que s’havia vulnerat el seu dret a l’honor amb la inclusió als fitxers de morosos, “amb la qual cosa ha incomplert la companyia diversos requisits bàsics dels previstos a la normativa de protecció de dades com la inexistència del deute, la falta de requeriment de pagament previ a la inclusió al fitxer, sense haver rebut cap carta de reclamació i falta d’advertència al contracte que les dades podrien ser incloses en fitxers d’insolvència”.

En canvi, Telefónica va afirmar que va cursar al client els corresponents avisos i que, en cas de continuar amb l’impagament, “es reservava el dret de comunicar aquesta circumstància a les entitats de prestació de serveis”.

Tanmateix, el tribunal considera que no s’ha acreditat que formulés “cap reclamació judicial o extrajudicial contra el deutor”.

L’Audiència recorda que “s’ha ponderat el dany moral causat en 10.000 euros atès que l’actor va estar inclòs per un deute de 329,38 euros als fitxers d’Experian durant més de quatre anys, que van ser consultats per 14 entitats un total de 107 vegades, i als fitxers d’Equifax (Asnef), i per set entitats en un total de 70 ocasions”.

Així mateix, afegeix que el client va assegurar al judici que “en diverses ocasions va sol·licitar finançament per a les compres, ignorant el motiu pel qual l’hi denegaven les sol·licituds, fins que en va tenir coneixement a través de la seua entitat bancària”. La sentència de l’Audiència de Lleida no és ferma i es pot recórrer davant del Tribunal Suprem.

Sanció de 60.000 € per titllar una empresa de deutora sense ser-ho Un jutjat de Lleida va condemnar a finals del 2018 el banc Mare Nostrum (ara Bankia) i Experian Bureau de Crédito a indemnitzar amb 60.000 euros una corredoria d’assegurances de Lleida per vulnerar el seu dret a l’honor “causant un menyscapte greu en el prestigi professional” per haver-la inclòs de manera indeguda i reiterada, durant sis anys en un fitxer de morositat. La corredoria d’assegurances va advertir en reiterades ocasions que s’estava cometent un error. Va estar sis anys inclosa indegudament en un fitxer i la jutge va qualificar de “negligent” l’actuació de les firmes demandades.

tracking