SEGRE

MUNICIPIS SERVEIS

L'Alt Urgell unificarà la recollida de la brossa tot i que mantindrà les dos mancomunitats

Proposta perquè la concessionària d’onze municipis del nord doni servei als dinou que conformen la comarca || Amb l’objectiu de racionalitzar els costos, a l’espera del vistiplau de la Generalitat

Imatge de l’abocador de Benavarre, gestionat per la Mancomunitat de l’Urgellet.

Imatge de l’abocador de Benavarre, gestionat per la Mancomunitat de l’Urgellet.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Alt Urgell projecta unificar la recollida de les escombraries, un servei que ara duen a terme dos mancomunitats: la de l’Urgellet, que reuneix onze municipis del nord de la comarca; i la Meridional, que agrupa els del sud. La proposta no implica fusionar aquestes dos entitats i es limita per ara a una col·laboració per racionalitzar costos.

Aquesta és l’única comarca lleidatana on la gestió dels residus urbans està dividida i en mans de dos ens diferents. En el passat van mantenir desacords i litigis per deutes, ara resolts (vegeu les claus).

La proposta passa perquè Urbaser assumeixi la plantilla que gestiona els

L’empresa concessionària de la recollida al nord de la comarca, Urbaser SA, ha elaborat un estudi econòmic que avala ampliar el servei i passar dels 11 municipis on ara presta aquest servei a fer-se càrrec dels 19 que conformen la comarca. La proposta preveu que Urbaser assumeixi la plantilla de la Mancomunitat Meridional, amb cinc treballadors propis i un gerent.

Ja hi ha sobre la taula de la Generalitat els serveis jurídics que hauran de corroborar si s’ajusta a la normativa per poder donar-hi el vistiplau.

El president de la Mancomunitat de l’Urgellet, Ricard Mateu, va assegurar que “la voluntat és mútua” per part de les dos mancomunitats a fi d’“aconseguir una millora del servei que beneficiï tota la comarca en igualtat de condicions” i que confien que la unificació de la recollida pugui tirar endavant. De fet, el contracte de la concessionària Urbaser ja contempla la possibilitat d’ampliar el servei als pobles del sud. La Mancomunitat Meridional, per la seua part, la du a terme amb camions i personal propi, però la zona compta amb nuclis dispersos, la qual cosa suposa dificultats econòmiques.

Tant Mateu com el president de la Mancomunitat dels municipis del sud, Martí Riera, van assegurar que la unificació no suposarà sobrecostos als rebuts de les escombraries que paguen els veïns a tota la comarca. Val a recordar que el cànon d’abocadors de la Generalitat, que penalitza cada tona d’escombraries abocades sense separar per reciclar-les, creix cada any i repercuteix en el cost de la gestió de residus.

En el cas de l’Alt Urgell, l’abocador comarcal de Benavarre és propietat de la Mancomunitat de l’Urgellet, que cobra a la del sud per abocar-hi les seues deixalles. La Generalitat es planteja clausurar-lo en el futur i portar la brossa no reciclable a la incineradora d’Andorra.

tracking