SEGRE

INFRAESTRUCTURES RISCOS

Lleida obre l'any amb obres per regar 3.000 hectàrees en nou municipis

Modernitzen el regadiu de l’Horta i amplien el del Segarra-Garrigues i el Segrià Sud

El president del Segrià Sud, Joan Sabaté (esq.), vora les estaques que assenyalen les noves conduccions.

El president del Segrià Sud, Joan Sabaté (esq.), vora les estaques que assenyalen les noves conduccions.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gairebé 3.000 hectàrees de finques al Segarra-Garrigues, el Segrià Sud i l’Horta de Lleida es beneficiaran aquest any de l’impuls de la Generalitat als nous regadius i a la modernització de regs històrics. Aquestes actuacions, que s’executaran a Lleida ciutat i vuit municipis més perquè reguin el 2021, costaran 22 milions d’euros.

El nou any ha començat amb un reconeixement als regs de Lleida, amb l’inici d’obres per modernitzar regadius històrics i ampliar-ne d’altres. Afectaran nou municipis dins del Segarra-Garrigues, el Segrià Sud i l’Horta lleidatana. Abasten prop de 3.000 hectàrees i hauran d’estar llestes el 2021.

Pel que fa al Segarra-Garrigues, han començat les obres en més de 500 hectàrees de Castelldans i Cervià i 200 més de les Borges, la qual cosa suposarà una inversió de més de 8 milions. Miquel Galvarriato, president executiu de la societat que explota el canal, Aigües del Segarra-Garrigues, va anunciar que ahir mateix es va comunicar als beneficiaris d’Aitona, Llardecans i Seròs l’inici de la xarxa secundària, que costarà més de 3 milions, per portar aigua a més de 310 hectàrees.

L’aprovació del Pla Econòmic Financer d’Infraestructures de Regadiu del Govern el 2019 ha estat decisiu per agilitzar aquesta infraestructura. Consigna 352 milions al Segarra-Garrigues, el 76,5% del total (460 milions) per acabar-lo el 2032. Val a recordar que té una superfície de 86.000 hectàrees, de les quals només estan en servei 10.000. En unes altres 20.000 els pagesos ja s’han compromès a pagar la part que els correspon, un pas necessari per executar obres.

Al Segrià Sud es portarà el reg per degoteig a 350 hectàrees de Maials i Almatret que se sumaran a les 6.250 de tot el sistema (que inclou els municipis de Seròs, Maials, Almatret, Llardecans i Torrebeses). Agricultura ja està senyalitzant la trajectòria de les conduccions amb la previsió que funcionin en un any. Costaran 2 milions, dels quals els agricultors n’aportaran 700.000. Les primeres obres en aquest regadiu van començar el 2002 i l’aigua va arribar a les finques el 2006.

La conselleria també començarà aquesta setmana els treballs topogràfics per a la modernització de l’Horta de Lleida. Beneficiarà 1.280 hectàrees de les partides de Butsènit, Rufea, Malgovern i la Caparrella. El president de l’Horta, Joan Antoni Boldú, va assenyalar que els regants abordaran la seua part d’obra a mitjans de mes. Costarà 9 milions d’euros.

tracking