SEGRE

FERROCARRIL DESPRÉS DEL TEMPORAL

Adif refà la línia del tren de la costa a prova de riuades i l'obrirà al maig

Esculleres de pedra i conduccions de formigó per evacuar les avingudes d’aigua

Esculleres de pedres als marges del terraplè pel qual passa la via protegiran la infraestructura en cas d’avingudes d’aigua.

Esculleres de pedres als marges del terraplè pel qual passa la via protegiran la infraestructura en cas d’avingudes d’aigua.MAGDA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per reconstruir la línia del tren de la costa, que va quedar destrossada en més de 70 punts a causa de la DANA que va fuetejar les comarques del pla l’octubre passat, Adif està col·locant marcs de formigó en punts clau de la plataforma per drenar les futures avingudes d’aigua i esculleres de pedra als marges per protegir la infraestructura.

L’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) està reconstruint a prova de riuades la línia del tren de la costa, destrossada arran del fort temporal del 22 d’octubre. Per a això protegeix parts de la plataforma amb esculleres de pedra similars a les que s’utilitzen als cursos dels rius. En altres punts, en canvi, fa les vies més permeables a l’aigua instal·lant a sota mòduls prefabricats de formigó que formen canalitzacions per deixar passar el cabal. Actua així a les zones que un estudi hidrològic previ ha determinat com a sensibles. Aquestes nova mesures faran que la infraestructura resisteixi riuades fins i tot més importants que les que fa gairebé tres mesos van provocar danys en 70 punts, 14 dels quals molt greus.

Enginyers d’Adif van ratificar ahir que preveuen restablir la circulació de trens a mitjans del mes de maig. Actualment hi ha una vuitantena de persones treballant en els diferents punts en obres, moltes de les quals a càrrec d’empreses locals. Pel que fa a maquinària, es disposa d’uns 25 camions i 20 màquines de moviment de terres (retroexcavadores, tractors de cadenes i dúmpers). El cost estimat per al total de les actuacions d’emergència ascendeix a 28.649.250 euros sense IVA, amb un termini aproximat d’execució de 6 mesos. La magnitud de les obres està a l’altura dels greus danys soferts en aquesta línia, que va ser construïda l’any 1881. Adif estima que s’excavaran 175.000 metres cúbics

Actualment hi ha unes 80 persones treballant amb 20 camions i 20 màquines de moviment de terres

de terra i utilitzaran 215.000 tones de pedra per fabricar esculleres (vegeu les claus).

Al costat de les vies entre Puigverd de Lleida i Juneda encara queden els vagons del tren de Continental Rail que va descarrilar la nit del temporal. A l’espera de si el propietari se’n fa càrrec abans, Adif els retirarà de la zona en els propers dies per tal que no entorpeixin els treballs de reconstrucció de les vies.

Pla per fer front a abocaments d’hidrocarburs

A causa del descarrilament a l’octubre d’un tren de Continental Rail a Puigverd de Lleida, un altre de treballs d’Adif a Juneda i una locomotora de Captrain a Vinaixa, Adif va activar el Pla de Contingència per atendre els vessaments d’hidrocarburs. Es van col·locar làmines superficials i barreres absorbents, es van aspirar les aigües contaminades amb un camió cisterna i es van excavar les terres afectades, que actualment continuen aplegades a l’espera de resultats de les mostres preses per a la seua correcta gestió. Així ho van explicar ahir representants d’Adif. Pel que fa a les aigües contaminades aspirades, són en una planta de tractament al port de Barcelona.

Esculleres de pedres als marges del terraplè pel qual passa la via protegiran la infraestructura en cas d’avingudes d’aigua.

Esculleres de pedres als marges del terraplè pel qual passa la via protegiran la infraestructura en cas d’avingudes d’aigua.MAGDA ALTISENT

tracking