SEGRE

SOSTENIBILITAT INICIATIVA

Esterri estrena un sistema pioner de fanals 'intel·ligents' per il·luminar els carrers només si hi ha persones

Serà pioner a Lleida a aplicar aquesta tecnologia per reduir les factures de la llum || L’ajuntament d’Esterri d’Àneu tindrà aquest any fanals ‘intel·ligents’ que només il·luminaran el carrer quan passin persones i vehicles. Serà pioner a Lleida a aplicar aquesta tecnologia basada en sensors de moviment, que suposa un nou pas en la recerca d’estalvi energètic que han emprès des de fa anys els consistoris lleidatans.

Un carrer del poble de Wipperfürth, a Alemanya, on ja fa anys que utilitzen aquesta tecnologia.

Un carrer del poble de Wipperfürth, a Alemanya, on ja fa anys que utilitzen aquesta tecnologia.SENECO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Esterri d’Àneu tindrà aquest any fanals intel·ligents, que només il·luminaran els carrers quan detectin el pas de persones o vehicles. La resta de la nit estaran apagats per estalviar electricitat. Aquest municipi del Pallars Sobirà serà pioner a Lleida a aplicar aquesta tecnologia, basada en sensors de moviment i que té com a finalitat reduir les factures de la llum. Aquesta iniciativa és un nou pas en la recerca d’estalvi i eficiència energètica que han emprès des de fa anys els ajuntaments lleidatans. La instal·lació de lluminàries led, panells solars, calderes de biomassa són alguns dels exemples.

LES CLAUS

  • Leds - Les lluminàries led tenen una vida útil més llarga que les de vapor de sodi, gasten menys i se’n pot regular la intensitat. 
  • Sensors de moviment - Sensors infrarojos als fanals perquè, al detectar moviment en un radi de 20 metres, els llums led s’encenguin completament. 
  • Aplicació telemàtica - Una aplicació avisarà de les possibles avaries a més de permetre personalitzar la intensitat dels llums segons el lloc o l’hora.

Dels 510 punts de llum que hi ha a Esterri d’Àneu, està previst que se’n modifiquin 421. El consistori donarà prioritat als barris més freqüentats i cèntrics. Tindran llums led de color ambre i intensitat regulable en lloc de les tradicionals de vapor de sodi, que suposen un consum elèctric molt més elevat, i el conjunt de l’enllumenat es controlarà de forma telemàtica. Serà possible controlar-lo en la seua totalitat mitjançant una aplicació informàtica, ja sigui des d’un telèfon mòbil o un ordinador. A través d’aquesta, el consistori rebrà informació sobre avaries en temps real.

L’Estat, la Generalitat i la Unió Europea ofereixen diferents ajuts per a aquest tipus d’inversions

Aquests canvis ajudaran també a reduir la contaminació lluminosa i afavoriran l’observació del cel nocturn, d’acord amb el certificat de reserva i destinació Starlight que la Unesco va concedir als municipis que formen part del Parc Nacional d’Aigüestortes. L’alcalde d’Esterri, Pere Ticó, va explicar que “hem agafat la idea de països com Dinamarca, Finlàndia o Alemanya, que ens porten anys d’avantatge en temes de sostenibilitat”. El consistori espera estalviar fins un 85 per cent en el consum d’energia i un 40% en despeses de manteniment, cosa que permetria “amortitzar la inversió en poc temps”, segons el primer edil.

El projecte tindrà un cost aproximat de 100.000 euros i està previst que es financi en un 50% a través dels fons Feder i un altre 25% a través de la Diputació. Ticó va explicar que esperen poder inicar els tràmits per materialitzar-lo al llarg d’aquest mateix mes.

Un carrer del poble de Wipperfürth, a Alemanya, on ja fa anys que utilitzen aquesta tecnologia.

Un carrer del poble de Wipperfürth, a Alemanya, on ja fa anys que utilitzen aquesta tecnologia.SENECO

tracking