SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

Montoliu dóna llicència d'obres per a la planta de selecció del Segrià

Tràmit necessari per abordar els treballs, que l’UTE Romero Polo i Valoriza emprendrà en breu || La inversió ascendeix a 16 milions d’euros

El moviment de terres per ampliar l’abocador va començar el febrer de l’any passat.

El moviment de terres per ampliar l’abocador va començar el febrer de l’any passat.XAVIER ALDOMÀ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ajuntament de Montoliu de Lleida va firmar ahir la llicència d’obres que dóna via lliure a l’inici de la planta de selecció a l’abocador del Segrià, segons va anunciar l’alcalde, Josep Guillamet. El president del consell, David Masot, va assenyalar que no es faran esperar i que començaran quan se superin els efectes del temporal de pluja (vegeu les pàgines de la 3 a la 8). L’actuació té un termini d’execució de divuit mesos, per la qual cosa la infraestructura haurà d’estar en funcionament a mitjans del 2021.

El projecte de la planta de selecció i ampliació de l’abocador amb uns altres tres vasos es va adjudicar a l’UTE Romero Polo i Valoriza el 2017 per 40 milions d’euros, dels quals 16 estan destinats a l’obra civil, mentre que la resta de l’import és per a l’explotació per 10 anys prorrogables a 10 més. Va ser el concurs més car per gestionar residus fins al moment a Lleida (vegeu el desglossament).

La construcció d’aquesta infraestructura deixarà a les arques de Montoliu un total de 300.000 euros

El consistori de Montoliu rebrà 300.000 euros a través de l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), una quantitat que l’Agència Catalana de Residus (ACR) abonarà al municipi en fases, va explicar Guillamet. L’ajuntament compta que l’obra civil només ascendeixi a uns 10 milions d’euros, a què ha aplicat el 3% de l’ICIO ratificat pel consistori. Aquests diners els destinarà a obres locals, principalment camins.

Aquest municipi ja rep anualment 100.000 euros com a compensació per acollir l’abocador, als quals se suma cada any l’IPC corresponent.

Segons l’alcalde, “tenir aquesta instal·lació comporta molèsties pel pas dels camions ja que cal reparar la xarxa de camins local freqüentment. A més, hi ha els problemes per pudors i la proliferació d’aus a la xarxa elèctrica, que moltes vegades genera talls en el subministrament”, va remarcar. Amb la nova planta es posarà fi a aquesta situació.

Gairebé tres anys d’espera per tràmits i processos judicials El Govern va adjudicar el 2017 les obres d’ampliació de l’abocador i la construcció de la planta de selecció. Urbanisme va donar llum verda a la planta després de més de dos anys de litigis amb altres UTE licitadores que també optaven a executar el projecte i que van ser desestimades. Queda pendent el de l’UTE de FCC i Arnó que a finals del 2018 va presentar un recurs contenciós davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. No obstant, l’UTE adjudicatària va iniciar els moviments de terra per ampliar l’abocador al febrer, una actuació que ja està molt avançada. La planta de selecció tractarà cada any fins a 60.000 tones d’escombraries que no es reciclen.

tracking