SEGRE

MUNICIPIS TROBALLA

Una fuita d'aigua a Fraga revela una antiga bassa sota una plaça

Els treballs a la zona obliguen a traslladar el mercadillo de dimarts al Sotet

Treballs de sanejament han revelat l’existència d’una antiga bassa a Fraga.

Treballs de sanejament han revelat l’existència d’una antiga bassa a Fraga.J. DÍAZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una fuita d’aigua a Fraga ha revelat l’existència d’una antiga bassa sota el sòl de la plaça d’Espanya. Es va descobrir la setmana passada, arran dels treballs per reparar les conduccions de reg i tant la seua antiguitat com l’ús que va rebre en el seu dia són encara objecte d’estudi. Documentació històrica suggereix que la seua existència es remunta almenys fins al segle XV, mentre que alguns objectes que s’han trobat al lloc apunten que podria estar en ús molt després, ja al segle XVIII.

La fuita d’aigua va provocar un lleuger enfonsament del paviment i les llambordes als terrenys compresos entre la plaça Espanya i el passeig Barrón, conegut també com a passeig del Cegonyer. El cabal procedia d’una de les canonades del sistema de reg dels arbres de la zona. A l’excavar els terrenys afectats per sanejar-los, els operaris van trobar un mur que corresponia al que, posteriorment, es va identificar com una bassa d’aigua de forma ovalada.

Documents històrics suggereixen que l’origen d’aquesta bassa podria remuntar-se al segle XV

Arran d’aquesta troballa, l’ajuntament va consultar els treballs d’historiadors locals com Antonio Berenguer i Ramón Espinosa. Així mateix, va contactar amb un arqueòleg. Els arxius històrics consultats esmenten una “bassa del Cegonyer”, documentada al segle XV i que, per la ubicació que detallen els documents, podria tractar-se de la que s’ha trobat sota el sòl de la plaça d’Espanya. Així mateix, han aparegut a la zona peces de ceràmica que podrien ser del segle XVIII.

Una de les primeres hipòtesis que explicarien aquesta construcció apunta que podria ser la bassa que subministrava aigua a les cavallerisses de Fraga.

El consistori ha comunicat aquesta troballa al departament de Patrimoni Cultural del Govern d’Aragó per portar-hi a terme excavacions sota la supervisió de l’arqueòleg. Una vegada finalitzin, l’ajuntament espera conèixer més dades sobre aquesta construcció. Fins aleshores, ha tancat el recinte on preveu dur a terme l’excavació i limitarà el trànsit de vehicles per facilitar els treballs.

La investigació arqueològica i les obres per reparar el paviment de la zona danyada per la fuita d’aigua obligaran a traslladar de forma provisional el mercadillo dels dimarts a l’esplanada del Sotet.

Així ho va decidir ahir mateix el consistori, al constatar que els treballs no deixen prou espai per instal·lar-hi totes les parades. La línia del bus urbà arribarà fins al Pavelló del Sotet per facilitar l’accés a les persones que circulen amb transport públic i s’obriran els lavabos del pavelló per a ús públic.

tracking