SEGRE

RELIGIÓ INICIATIVA

Jornada sobre el hijab a Balaguer amb polèmica

L’entitat de musulmanes que la impulsa veu “islamofòbia” en les crítiques || La Paeria cedeix un local però es desmarca de l’acte

Imatge de la caminada que es va organitzar l’any passat.

Imatge de la caminada que es va organitzar l’any passat.CHABAB AL AMAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’associació Chabab al Amal, impulsada per joves musulmanes lleidatanes, ha organitzat per avui i per segon any consecutiu activitats per celebrar a Balaguer el Dia Internacional del Hijab, també anomenat vel o mocador islàmic i que cobreix el cap i el coll de les dones. L’objectiu de la jornada és, segons l’entitat, qüestionar pràctiques racistes que involucren assetjament verbal i físic de les dones d’occident que decideixen portar el mocador per les seues creences religioses i visibilitzar-ne l’ús.

L’acte ha estat objecte de polèmica per part de persones i mitjans de comunicació al considerar que té com a objectiu promoure l’ús del hijab i que aquest és un símbol d’opressió masclista. Davant de les crítiques, la Paeria, que al principi va cedir la sala d’exposicions del consistori per a una conferència, va emetre un comunicat oficial en el qual es va desmarcar de l’acte i va exigir a l’entitat que retirés l’escut municipal del cartell que anuncia l’esdeveniment, al no haver donat permís per posar-lo. Així mateix, va canviar el lloc de la xarrada al Casal Lapallavacara, al·legant que l’espai assignat al principi no era adequat.

Des de l’organització van agrair al consistori que els cedís un equipament per a la conferència i van assegurar que van posar el seu logo al cartell “per mer protocol”. Alhora, van titllar d’“islamofòbiques” les crítiques i van voler recordar que l’acte està basat en la llibertat d’expressió (vegeu el desglossament). Està previst que el programa comenci a les 10.00 a la plaça Mercadal, on hi haurà una parada perquè les dones que vulguin es posin un hijab. A la tarda hi haurà una caminada des de l’estació d’autobusos seguida de la conferència a Lapallavacara.

“Lluitem per la llibertat de poder elegir si portar-lo o no”

Bahija Tami, impulsora de l’associació Chabab al Amal, va explicar que “per a moltes dones, portar el mocador és una qüestió de fe, i nosaltres lluitem per la llibertat d’elegir si portar-lo o no”. Tami també va remarcar que “l’associació es va crear per lluitar contra el patriarcat i el masclisme, així com per donar veu a les noves generacions i empoderar les dones”. “El contrari són acusacions injustes”, va sentenciar.

tracking