SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

L'abocador industrial de Riba-roja inicia l'activitat malgrat les queixes

La setmana passada va rebre vint-i-cinc tones d’una planta de tractament de Constantí || Malestar al Segrià, a l’espera de la resolució del contenciós presentat

Els primers residus van arribar dijous passat a l’abocador industrial de Riba-roja.

Els primers residus van arribar dijous passat a l’abocador industrial de Riba-roja.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El dipòsit de residus industrials no perillosos de Riba-roja, a la Ribera d’Ebre, ja ha iniciat la activitat. Dijous passat hi va arribar un camió carregat amb vint-i-cinc tones d’escombraries industrials procedents d’una planta de tractament de Constantí (Tarragona), segons van indicar fonts de l’empresa Lestaca, gestora de les instal·lacions. Durant les primeres setmanes, està previst que hi arribin entre dos o tres camions diaris, encara que la previsió és que oscil·lin entre vuitanta i noranta al dia quan funcioni a ple rendiment.

Precisament, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Clavet, va assegurar divendres a Lleida, en l’inici de les obres de la planta de selecció de Montoliu, que no tenia constància que hagués iniciat l’activitat i va puntualitzar que la Generalitat manté oberta la revisió anticipada de l’autorització ambiental concedida el 2012, encara que aquest fet “no paralitza l’entrada de residus”, va remarcar. El president del consell del Segrià, David Masot, va expressar el malestar del territori per la posada en marxa del dipòsit, atesa la proximitat amb Maials, municipi del qual és alcalde, i d’Almatret. Aquestes dos poblacions i onze més de Tarragona han presentat un contenciós administratiu contra el projecte per l’impacte ambiental que suposa aquest equipament, en especial, pel pas de camions.

Com a contrapartida, l’alcalde de Riba-roja, Antonio Suárez, va manifestar satisfacció, ja que als llocs de treball que creï s’hi han de sumar els 350.000 euros que ha representat per a les arques en concepte de llicència d’obres, als quals caldrà afegir els entre 375.000 i 500.000 que rebrà cada any per l’entrada de tones de material a l’abocador. L’empresa s’ha compromès a fer una nova carretera i una xarxa de regadiu per a 130 hectàrees.

El polèmic projecte es va començar a gestar fa dotze anys. El 2012 va obtenir la declaració d’impacte ambiental favorables i un any després, la urbanística. Va quedar paralitzat fins al 2018, data en la qual el consistori va entrar en litigi amb l’empresa fins que la companyia lleidatana Griñó va adquirir-ne el 50 per cent i va crear amb Urbaser la firma Lestaca que explota l’abocador.

tracking