SEGRE

SUCCESSOS HABITATGES

Les denúncies per okupació d'immobles s'han disparat un 40% a Ponent

Els Mossos d’Esquadra van comptabilitzar més de 200 casos a la província de Lleida l’any 2019 || En els últims vuit anys les xifres s’han multiplicat per set

Desallotjament d’un bloc okupat a Lleida el novembre passat.

Desallotjament d’un bloc okupat a Lleida el novembre passat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’okupació d’immobles ha anat a l’alça en els últims anys a les comarques de Ponent, però també l’actuació policial després de les denúncies presentades per empreses o particulars. Segons les últimes dades publicades pels Mossos d’Esquadra, l’any passat es van rebre un total de 202 denúncies per okupació d’immobles, una conducta tipificada com un delicte contra el patrimoni, i que s’ha disparat prop d’un 40% en només un any, ja que el 2018 la policia catalana va tenir coneixement de 145 ocupacions d’habitatges a la província de Lleida. La majoria de les denúncies es concentren al pla i en els últims vuit anys els episodis d’okupació s’han multiplicat per set a les comarques lleidatanes, ja que el 2011 només s’havien presentat 31 denúncies. El Segrià és la comarca que concentra el major nombre de denúncies, amb prop de vuit de cada deu, fins a un total de 156, seguida molt de lluny per la Segarra, amb 19 casos coneguts.

El juliol del 2018 va entrar en vigor l’anomenada llei de desnonament exprés amb l’objectiu d’agilitzar el procés perquè els propietaris poguessin recuperar els seus habitatges. Un sistema que exclou, tanmateix, els pisos els propietaris dels quals siguin bancs, immobiliàries o altres fons, la qual cosa suposa una xifra elevada d’habitatges buits susceptibles de ser ocupats. Amb la nova llei, és necessari que hi hagi una demanda judicial per iniciar el desallotjament. Una vegada la demanda entra al jutjat, els okupes tenen cinc dies per justificar si la seua estada és legal i, si no ho fan, poden ser desallotjats. Tanmateix, moltes de les ocupacions són de famílies en situació de vulnerabilitat, que entren en pisos buits (vegeu el desglossament). El Parlament va validar dimecres el decret llei que preveu que els que siguin propietaris de quinze habitatges o més hagin d’oferir un lloguer social de fins 7 anys a les famílies vulnerables que estiguin en procés de desnonament o faci més de sis mesos que okupin el pis.

Un de cada deu habitatges buits a la província està okupat La Generalitat té registrats a Lleida un total de 2.924 habitatges buits, dels quals 333 estan okupats, segons dades de l’Informe sobre el sector de l’habitatge a Catalunya corresponent al 2018. Aquestes xifres suposen un 11,3% dels immobles buits de la província, poca cosa més d’un de cada deu. Per altra banda, la PAH va paralitzar l’any passat 45 desnonaments a Lleida ciutat i altres municipis com Alcoletge o Alcarràs. D’aquests, una trentena de casos eren famílies vulnerables que van okupar habitatges buits, dos per impagament d’hipoteca, i els 13 restants per no abonar el lloguer. Una xifra que ha baixat si es compara amb la del 2018, quan la plataforma va paralitzar prop de 60 desallotjaments, encara que reconeixen que la situació general “ha millorat a nivell legislatiu”.

tracking