SEGRE

TRIBUNALS INVESTIGACIÓ

Fiscalia demana arxivar la causa contra Reñé per ajudes per Fondarella

Considera que no hi ha cap indici de prevaricació i malversació, en una peça separada del ‘cas Boreas’ || Va declarar com a investigat el juliol de l’any passat

Imatge de l’escorcoll que van fer els Mossos a la Diputació l’octubre del 2018.

Imatge de l’escorcoll que van fer els Mossos a la Diputació l’octubre del 2018.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia ha demanat al jutjat d’Instrucció número 1 de Lleida que arxivi la causa penal contra l’expresident de la Diputació i alcalde de Fondarella Joan Reñé, per prevaricació i malversació per uns ajuts adjudicats a aquest municipi del Pla d’Urgell, en una peça separada del cas Boreas. La jutge investigava si Reñé, mentre era president de la corporació i alcalde de Fondarella, va desviar fons per fer obres al cementiri municipal i el col·legi d’aquesta localitat del Pla.

Segons les sospites policials, serien quantitats de diners que s’haurien desviat del projecte del cementiri al projecte de millora del centre educatiu. Tanmateix, després de les indagacions, el Ministeri Públic no veu cap indici de delicte i, en conseqüència, ha demanat a la jutge que arxivi la causa. La Diputació tampoc no té previst recórrer. D’aquesta forma, tot fa preveure que la magistrada arxivarà aquest cas.

Es va investigar si s’haurien desviat fons del projecte del cementiri a la millora del col·legi

Joan Reñé va declarar com a investigat el 3 de juliol de l’any passat i va explicar que tenia plena confiança en la justícia i que havia respost totes les preguntes del Ministeri Fiscal, la mateixa jutge i els advocats. Aquesta causa va sorgir arran de les escoltes telefòniques que van efectuar els Mossos d’Esquadra pel cas Boreas (vegeu el desglossament).

D’altra banda, val a destacar que el jutjat ja va arxivar la investigació contra l’antiga cap d’Organització de la Diputació, Marlen Minguell; l’exdirector del patronat de Promoció Econòmica de la Diputació, Joan Buchaca; i l’exdiputat de CiU Francesc Xavier Ballabriga per presumptes delictes de tràfic d’influències i revelació de secrets, en una altra peça separada del Boreas per adjudicacions de subvencions.

Fiscalia demana arxivar la causa La peça principal, sense declaracions al cap de 16 mesos dels arrestos

Pel que fa a la peça principal del cas Boreas, en la qual s’investiga si des de la Diputació es van dissenyar concursos a mida per adjudicar obres “a dit” a empreses a canvi de comissions, encara no hi ha hagut declaracions 16 mesos després de l’operació policial en la qual hi va haver una vintena de detencions, entre les quals la de l’expresident de la Diputació Joan Reñé. D’aquesta forma, malgrat el temps transcorregut, tampoc no hi ha cap acusació formal. El jutjat d’Instrucció 1 de Lleida ja va decidir, com va avançar SEGRE, declarar com a complexa la causa, per la qual cosa es va prorrogar la investigació fins al mes d’abril del 2020 a causa de l’elevat volum de documentació. Tanmateix, fonts judicials van assenyalar que aquest termini es podria prorrogar 18 mesos més si així ho decideix la magistrada a instàncies del Ministeri Fiscal i prèvia audiència de les parts, per la qual cosa la instrucció s’allargaria fins a l’octubre del 2021. L’operació policial es va destapar el 2 d’octubre del 2018 quan els Mossos van practicar 26 detencions. Tots els investigats van quedar lliures.

tracking